Σύνδεση/Εγγραφή
elen

 

Πολιτισμός και Λαογραφία

Πλούσιος σε πολιτισμική παράδοση ο Δήμος Μινώα πεδιάδας και οι οικισμοί του, διατηρούν στο πέρασμα των αιώνων σημαντικά λαογραφικά στοιχεία του πρόσφατου ή και του πιο μακρινού παρελθόντος. Η τοπική λαογραφία και παράδοση, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με το γεωγραφικό ανάγλυφο, αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό του τουριστικού δυναμικού του.

Όλα σχεδόν τα έθιμα, τα λαογραφικά στοιχεία και οι παραδόσεις σχετίζονται με την παραγωγή προϊόντων, την γεωργία, την κτηνοτροφία και την βιοτεχνική παράδοση της επεξεργασίας των καρπών της γης: το λιοτρίβι, το ρακοκάζανο, ο νερόμυλος και οι φαμπρικες. Παραδοσιακοί Κρητικοί που σηματοδοτούν την ψυχή του νησιού, λαογραφικοί σύλλογοι και πολιτιστικά σωματεία στήνουν γιορτές, πανηγύρια, χορούς, στιχάκια και τραγούδια, ψήνοντας το ψωμί, περιμένοντας το πρώτο απόσταγμα ρακής και γιορτάζοντας τον προστάτη άγιο του χωριού τους.

Στον Δήμο διοργανώνονται σε όλους τους οικισμούς πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες καθ΄ όλη τη διάρκεια τους έτους, με γνώμονα την καλλιέργεια και ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου των δημοτών και των επισκεπτών. Μη χάσατε τις Αποκριάδες στο Αρκαλοχώρι, την ξεχωριστη γιορτή του Ξενιτεμένου στο Καστέλλι και την γιορτή του Αγγειοπλάστη στο Θραψανό, όπου θα ανακαλύψτε το μεγαλύτερο παραδοσιακό αγγειοπλαστικό κέντρο της Κρήτης.

Ήθη, έθιμα και παραδόσεις που συνδέουν αρμονικά το χθες με το σήμερα γεμίζουν κάθε σας επίσκεψη με χρώματα, μυρωδιές και μοναδικές αναμνήσεις!

Εκδηλώσεις

« Ιουνίου 2024 » loading
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
espa
Share This