Σύνδεση/Εγγραφή
elen
Φόρτωση Εκδηλώσεων

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Η εκδήλωση αυτή έχει παρέλθει.

Από Πέμπτη 11 Ιουλίου έως Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, εκδηλώσεις στο Θραψανό

  • Πέμπτη 11 Ιουλίου έως Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

«ΧΩΜΑ ΝΕΡΟ ΦΩΤΙΑ». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής, με  συνδιοργανωτή την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ και τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και των Αγγειοπλαστών του Θραψανού, διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εστιασμένων στην Κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ  (Κεντρική πλατεία χωριού)

20.00: Έναρξη

20.30: Χαιρετισμοί

20.30-21.30: Ομιλία: 9.000 χρόνια Κρητικής Κεραμικής (Δρ. Κ. Χρηστάκης – Βρετανική Σχολή Αθηνών και. Ν. Λιάρος – Υπουργείο Πολιτισμού)

21.30- 24.00: Μουσική εκδήλωση (κρητική παραδοσιακή μουσική με τους Β. Βαρδάκη και Κ. Αβησσυνό).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   12 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00 – 20.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις κεραμίστριες του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής: Ανθή Θεοδώρου, Εριάννα Αρβανίτη και Θαλασσινή Μπράτσου. Αφηγήσεις δίπλα στο καμίνι, παιχνίδι κρυμμένο θησαυρού και εργαστήριο κεραμικής για μικρούς  και μεγάλους, στο συνεταιρισμό αγγειοπλαστών Θραψανού.

19.00-20.30: Ξενάγηση στο ανάκτορο στον Γαλατά Πεδιάδος (Ξενάγηση από τους Δρ. Γ. Ρεθεμιωτάκη και Δρ. Κ. Χρηστάκη –Υπουργείο Πολιτισμού  και Αθλητισμού –Βρετανική Σχολή Αθηνών).

21.00 – 24.00:Μουσική Βραδιά (έντεχνη μουσική από το συγκρότημα Νέφαλα). (Κεντρική πλατεία χωριού)

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ (Δημοτικό Σχολείο χωριού)

18.00-20.00: Ξενάγηση στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (Μπιτζαριανό) (Ξενάγηση από την Δρ. Β. Συθιακάκη, προϊσταμένη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου).

19.30 – 22.30:  Έκθεση Φωτογραφιών από το αρχείο του R. Hampe (Παρουσίαση – ξενάγηση από τον αρχαιολόγο – κεραμίστα Ν. Λιάρο). Η Θραψανιώτικη Βεντέμα :  Συνομιλώντας με παλιούς Θραψανιώτες και προβολή του ντοκιμαντέρ  “Βεντέμα” του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής. (Συντονισμός Ν. Λιάρος). Η διατροφή της Βεντέμας – Κρητική Διατροφή Επαρχίας Πεδιάδας. Ομιλία του κ. Ν. Ψυλάκη – Δημοσιογράφου – Συγγραφέα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ (Δημοτικό Σχολείο)

18.00 – 20.00: Αποτυπώματα και χαράγματα στον πηλό: Εργαστήρια κεραμικής στην αυλή του σχολείου για παιδιά και μεγάλους από τις κεραμίστριες του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής: Ανθή Θεοδώρου, Εριάννα Αρβανίτη και Θαλασσινή Μπράτσου.

20.00-21.00: Με αφορμή μια χύτρα: σύγχρονες προσεγγίσεις στη μελέτη της αρχαίας κεραμικής (Δρ. Ε. Κυριτζή – Fitch Laboratory Βρετανική Σχολή Αθηνών).

MINOAN TASTE . Γεύμα εμπνευσμένο από τη μινωική διατροφή έτσι όπως αυτή έχει ανασυσταθεί από αρχαιοβοτανολογικά κατάλοιπα και οργανικές αναλύσεις. Το γεύμα θα ετοιμάσει η αρχαιολόγος Δρ. Jerrolyne Morisson χρησιμοποιώντας σύγχρονα αντίγραφα μινωικών μαγειρικών σκευών και θα προσφερθεί στους επισκέπτες.

2019 ‘ΕΤΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ’

  • ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΕΙΝ΄ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ… Γωγώ Κουγιουμτζάκη (Φιλόλογος) 15 λεπτά. (Βιτσέντζος-Ερωτόκριτος)
  • ΘΡΑΨΑΝΟ-ΚΟΡΝΑΡΟΣ…..Βαγγέλης Μαρνελάκης (Συγγραφέας) 15 λεπτά
  • 00-24.00: Απόδοση Ερωτόκριτου – Μουσική βραδιά με κρητική και νησιώτικη μουσική από τον βιολάτορα  Γιώργο Τσαντάκη.

Θα συμμετέχουν με περίπτερα οι πολιτιστικοί σύλλογοι ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ & ΒΟΝΗΣ.

–  Κατά το 4ήμερο των εκδηλώσεων όλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής του χωριού θα είναι επισκέψιμα και ο επισκέπτης θα μπορεί  να δει από κοντά την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Θα υπάρχει χάρτης στην είσοδο του χωριού για τη θέση όλων των εργαστηρίων.

Δευτέρα 15 Ιουλίου έως Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

34η Γιορτή Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη – 4ο Φεστιβάλ κεραμικής αγγειοπλαστικής.

Από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου αρχίζουν οι 3ήμερες Κρητικές βραδιές «34η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΗ» με κρητικούς καλλιτέχνες και κρητικά χορευτικά συγκροτήματα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού (από τις 19.30΄ κάθε βράδυ).

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00 – 21.00: Ελεύθερα εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου και ψήσιμο κεραμικών σε καμίνι που θα κατασκευαστεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, από τους κεραμίστες του Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

  • Κρητικό γλέντι με τους : Πετράκη Στέλιο – Γιώργο Μανωλάκη – Αντώνη & Γιώργο Σταυρακάκη – Παρασκάκη.

(Χορεύει το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του ΚΔΑΠ Αρκαλοχωρίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας)

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ

  • Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Νεκτάριου Σαμόλη.

(χορεύει το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης»)

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

  • Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Κώστα Σαριδάκη.

(χορεύει το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης»)

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων:

– Θα υπάρχει αναπαράσταση της ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΙΚΗΣ ΒΕΝΤΕΜΑΣ με κούκλες στον προαύλιο χώρο.

– Θα λειτουργεί έκθεση αγγειοπλαστικής από τα Εργαστήρια Αγγειοπλαστικής του Θραψανού στο προαύλιο του Σχολείου και  έκθεση φωτογραφίας σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού.

– Θα σερβίρεται το περίφημο θραψανιώτικο ψητό σε ξυλόφουρνο και πήλινο γιουβέτζι.

-Επίσης, σε ένα παραδοσιακό χώρο (παλιό σπίτι) οι επισκέπτες θα μπορούν να γευθούν παραδοσιακά φαγητά και κρασί (κέρασμα).

 

Λεπτομέρειες

Αρχή:
11 Ιουλίου στις 8:00 πμ
Τέλος:
17 Ιουλίου στις 5:00 μμ
espa
Share This