Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Γενική άποψη του οικισμού

Παραδοσιακό Καμαρόσπιτο

Δίχωρος ναός της Παναγίας και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

Ερείπια παραδοσιακής διώροφης οικίας

Κατάφυτο Δρομάκι

Σχολείο

Μικρό Καλντερίμι

Αυλή παραδοσιακής οικίας

Πλακόστρωτο Δρομάκι

Εκκλησάκι Παναγίας Κεράς

Κρήνη

Εσωτερικό ναού Παναγίας και Μιχαήλ Αρχαγγέλου

Λείψανα οικισμού Ελληνορωμαϊκής περιόδου

Κρήνη

Ερειπωμένη Φάμπρικα

topikh-koinothta-apostolwntopikh-koinothta-apostolwn
Αποστόλοι

Δυτικά του Καστελλίου, σε απόσταση μόλις 4,1 χλμ. από αυτό, στη βορειοδυτική πλευρά του Αποστολιανού κάμπου βρίσκεται το ομώνυμο χωριό. Ο οικισμός διαχωρίζεται σε δύο συνοικίες, το Πάνω και το Κάτω χωριό, με τις παλαιότερες ονομασίες Καμάρι και Άγ. Αποστόλοι αντίστοιχα. Οι κάτοικοί του το 2011 έφταναν τους 322 και ασχολούνται σήμερα με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η κατοίκηση στην ευρύτερη περιοχή των Αποστόλων φαίνεται ότι ξεκινάει από την αρχαιότητα, πράγμα που επιβεβαιώνουν αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες εντόπισαν κατάλοιπα οικισμού της Ελληνορωμαϊκής περιόδου νότια του χωριού. Ωστόσο, οι παλαιότερες γνωστές αναφορές για τους Αγίους Αποστόλους, χρονολογούνται στις Αρχές της Ενετοκρατίας. Αργότερα, στα νεότερα χρόνια, το χωριό ανέπτυξε σημαντική εμπορική δραστηριότητα, λόγω της ευνοϊκής του θέσης στο δρόμο προς Ηράκλειο, αλλά και βιοτεχνική παραγωγή, όπως μαρτυρεί ερειπωμένη φάμπρικα εντός του οικισμού.

Στους Αποστόλους σήμερα, κάνοντας έναν μικρό περίπατο μέσα στο χωριό, θα εντοπίσετε αρκετά παλιά σπίτια, όμορφα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, πολλά από τα οποία είναι καμαρόσπιτα. Κοντά στον κεντρικό δρόμο, σε περίοπτη θέση, θα συναντήσετε την όμορφη πετρόχτιστη, δημόσια κρήνη, η οποία αποτελεί ανασκευή του 1964 μιας παλαιότερης κρήνης, πιθανόν κτισμένης κατά την Τουρκοκρατία. Υπάρχουν επίσης και δύο παλιές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε: ο δίχωρος ναός του 19ου αι., αφιερωμένος στην Παναγία και το Μιχαήλ Αρχάγγελο, στους Πάνω Αποστόλους και η τοιχογραφημένη καμαροσκέπαστη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κάτω χωριό.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This