Σύνδεση/Εγγραφή
elen
Αρχαιολογικός χώρος Κάστελλου

Στο εσωτερικό του φρούριου Belvedere, πάνω στο λόφο Κάστελλο, σώζονται αναμεσα στα ερείπια της καστροπολιτείας, οι τρεις παρακάτω μικρές μονόχωρες εκκλησούλες σε σχετικά καλή κατάσταση. Με βάση τις αποσπασματικά διατηρημένες τοιχογραφίες τους, χρονολογούνται, από το 14ο έως το 15ο αιώνα.

Κοντά λοιπόν, στην είσοδο του κάστρου βρίσκεται ο ναός Εισοδίων της Θεοτόκου με δύο οικοδομικές φάσεις. Ο τοιχογραφικός του διάκοσμος, σώζεται καλύτερα στο νεότερο, δυτικό τμήμα του και χρονολογείται στο β΄μισό του 14ου αιώνα. Στην ίδια περίοδο, ανήκουν και τα σπαράγματα τοιχογραφιών από το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας στο ΝΔ τμήμα του φρουρίου, το οποίο οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια δυο αρχαίων δεξαμενών. Το εικονογραφικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει σκηνές από το Χριστολογικό κύκλο, όπως επίσης και πέντε σπάνιες από το βίο της τιμώμενης Αγίας. Επίσης,πολύ κατεστραμμένο εικονογραφικό διάκοσμο φέρει και ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο βορειοδυτικό τμήμα του Belvedere, ο οποίος, σύμφωνα με διατηρημένη κτητορική επιγραφή, φιλοτεχνήθηκε το 1467 από το ζωγράφο Γεώργιο Πέλεγρη

Εντός του κάστρου σώζονται ακόμα, λείψανα μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και τρεις ερειπωμένες εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και ο περίοπτος, τοιχογραφημένος τρουλλαίος ναός του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του λόφου.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This