Σύνδεση/Εγγραφή
elen
Αρχαιολογικός χώρος Προφήτη Ηλία

Σημαντικότατης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο λόφο του Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου.

Εκατό και πλέον χρόνια μετά την πρώτη ανασκαφή που έγινε στο Μινωικό σπήλαιο του Προφήτη Ηλία που βρέθηκαν οι περίφημοι χρυσοί και χάλκινοι διπλοί πελέκεις και ξίφη αλλά και το περισσότερο μεταλλικό αρχαιολογικό υλικό της Μινωϊκής Περιόδου, γίνεται προσπάθεια για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του ευρύτερου λόφου του Προφήτη Ηλία και ειδικότερα της ανατολικής και νότιας πλευράς.

Από την προσπάθεια αυτή προκύπτει ότι ο λόφος κατοικήθηκε όλες τις εποχές από την Μινωική εποχή μέχρι σχεδόν και την Τουρκοκρατία.

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι το υπόβαθρο της ανασκαφής και η μορφολογία του. Πρόκειται για έναν τεράστιο ενιαίο ασβεστολιθικό βράχο που αποτελεί το γεωλογικό υπόβαθρο του λόφου του Προφήτη Ηλία. Πάνω λοιπόν σ’ αυτό το βράχο υπάρχουν δεκάδες λαξευμένα δάπεδα και τείχη τα οποία με την ολοκλήρωση της ανασκαφής μπορεί να είναι και εκατοντάδες. Αυτά είναι τοποθετημένα κλιμακωτά από την ανατολή προς τη Δύση.

Πάνω στα δάπεδα αυτά υπάρχουν επίσης λαξευμένες βάσεις κιόνων, βάσεις για τοποθέτηση πιθαριών κωνικού σχήματος, τρύπες (πιθανώς γουδιά) μέσα στην πέτρα. Σε άλλα σημεία πάντα σκαλισμένα στην πέτρα, θρανία ή λεκάνες ή βαθουλώματα άγνωστης σημασίας. Ανάμεσα στα παραπάνω δάπεδα, που πιθανώς αποτελούν βάσεις κατοικιών ή εργαστηρίων υπάρχουν επίσης λαξευμένα στην πέτρα αναβαθμίδες, σκάλες ή διάδρομοι. Επιπλέον σε ορισμένα σημεία υπάρχουν αριστοτεχνικά ενσωματωμένοι στο βράχο αγωγοί αποχέτευσης των ομβρίων. Η αποστολή και η λειτουργικότητα των αγωγών αυτών έγινε εμφανής με τις πρώτες φετινές βροχές, μετά την αποκάλυψή τους με την ανασκαφή.

Κατά την διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκαν πάρα πολλά και σημαντικά ευρήματα όπως νομίσματα από την αρχαϊκή εποχή έως τους νεότερους χρόνους, πήλινα όλων των εποχών, εργαλεία διάφορα και άλλα ευρήματα τα οποία την κατάλληλη στιγμή θα παρουσιάσει η αρχαιολογική υπηρεσία.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This