Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Ναός του Αγίου Ανδρέα

Πηγάδι στο προαύλιο του μικρού ναού της Παναγίας

Χώρος αναψυχής με κρήνη

Ο οικισμός

Αρχοντικό

Μόλις, 1,5χλμ. βόρεια του Αρκαλοχωρίου σε υψόμετρο 440 μ. στο χείλος της λοφοσειράς που οδηγεί στο μινωικό ανάκτορο της Γαλατιανής Κεφάλα, βρίσκεται το Αρχοντικό, χτισμένο σε όμορφη τοποθεσία με εξαιρετική θεά. Οι κάτοικοί του, οι οποίοι έφταναν τους 194 το 2011, ασχολούνται σήμερα κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού, φαίνεται ότι οι απαρχές της ανθρώπινης δραστηριότητας χάνονται στα βάθη των αιώνων. Μάλιστα, στην περιφέρεια του χωριού διακρίνεται ακόμα ο αρχαίος λιθόστρωτος δρόμος που ξεκινούσε από το μινωικό ανάκτορο του Γαλατά και μέσω του Αρκαλοχωρίου, διέσχιζε την πεδιάδα και την «Περατόστρατα» της Παναγιάς, οδηγώντας στο Ιερό σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου και τις άλλες κώμες ή οικισμούς που αφθονούσαν στην περιοχή του σύγχρονου Δήμου.

Η ίδρυση του Αρχοντικού ωστόσο, χρονολογείται μόλις στην πρωτοβυζαντινή περίοδο και από τότε κατοικείται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Το αρχικό του όνομα ήταν Αλιτζανή, με το οποίο εντοπίζεται πρώτη φορά σε έγγραφα ενετικής περιόδου και το οποίο διατήρησε μέχρι το και 1960. Η προέλευση του τοπωνυμίου αυτού, εικάζεται ότι συνδέεται με το άλικο (ερυθρωπό) χρώμα του χώματος της περιοχής, ή με την προσωνυμία της «Παναγίας Αλικιανής». Άλλη εκδοχή, σχετίζει την προέλευσή του, από το όνομα του εξισλαμισμένου βενετσιάνου φεουδάρχη Αλή, ο οποίος διατήρησε και το αρχικό του όνομα Τζανής. Καμία όμως από τις παραπάνω απόψεις, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το Αρχοντικό σήμερα, είναι ιδιαίτερα γνωστό για την περίφημη εκδήλωση της «χοχλιδοβραδιάς», αφιερωμένης αποκλειστικά στα σαλιγκάρια. Η γιορτή διοργανώνεται κάθε Ιούλιο, από τον δραστήριο Πολιτιστικό του Σύλλογο του χωριού και είναι πολύ αγαπητή στους λάτρεις του κρητικού αυτού παραδοσιακού μεζέ. Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε χοχλιούς, μαγειρεμένους με διάφορους τρόπους και να τους συνοδέψετε με άφθονο κρασί. Φυσικά, από τη βραδιά αυτή δεν λείπουν και τα παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα που πλαισιώνουν τη γιορτή.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This