Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη του οικισμού

Το μινωικό ανάκτορο

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη

Εκκλησάκι στο Γαλατά

Το κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου

Ο εσωτερικός χώρος του Πολιτιστικού συλλόγου Γαλατά

Ο εσωτερικός χώρος του Πολιτιστικού συλλόγου Γαλατά

Ερειπωμένες οικίες

Ερειπωμένες οικίες

Παλιός εγκαταλειμμένος αργαλειός

Εκκλησάκι στο Γαλατά

Γαλατάς

Πάνω σε χαμηλό λόφο, 30 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και μόνο 2χιλ. βορειοδυτικά του Αρκαλοχωρίου, είναι χτισμένος ο μικρός αγροτικός οικισμός του Γαλατά. Οι κάτοικοί του, που έφταναν μόλις τους 85 το 2011, ασχολούνται σήμερα με τη γεωργία και περισσότερο με την αμπελουργική και την ελαιοκομική παραγωγή.

Το όνομα του χωριού σύμφωνα με τον Ξανθουδίδη είναι βυζαντινό και προέρχεται από τον πρώτο οικιστή του χωριού, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς εγκαταστάθηκε στη θέση αυτή. Ωστόσο, η παλαιότερη σωζόμενη αναφορά του οικισμού χρονολογείται την περίοδο της Ενετοκρατίας και εντοπίζεται ως Galata, στο Δουκικό Αρχείο του 1376 στο Χάνδακα. Αργότερα, κατά την Οθωμανική κυριαρχία, ο Γαλατάς είχε μικτό πληθυσμό χριστιανών ορθοδόξων και μουσουλμάνων, όπως δείχνουν απογραφές της εποχής.

Το χωριό σήμερα διατηρεί έναν έντονο γραφικό χαρακτήρα, με τα μικρά λιθόχτιστα σπιτάκια του, σε αρκετά από τα οποία, εμφανή είναι τα σημάδια της εγκατάλειψης. Αν και δεν διαθέτει καφενεία ή ταβέρνες, προσφέρει, λόγω της θέσης του, υπέροχη θέα και ζεστή φιλοξενία από τους ευγενικούς και καλοσυνάτους κατοίκους του.

Νότια του Γαλατά, πάνω σε ύψωμα βρίσκεται, περιτριγυρισμένο από δέντρα, το μικρό ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που σας προτείνεται να επισκεφθείτε. Λίγο βορειότερα, το γειτονικό, μινωικό ανάκτορο του οικισμού δεν είναι ακόμα επισκέψιμο.



Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This