Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Οι ανεμόμυλοι στην κορυφογραμμή στον το λόφο Μαμουλούκου

Η μικρή εκκλησία του οικισμού

Παιδική χαρά

topikh-koinothta-arxageloutopikh-koinothta-arxagelou
  • Κοντινοί Οικισμοί

Γαλενιανό

Στους πρόποδες του λόφου Μαμουλούκου, δυτικά από τον οικισμό Σκλαβεροχώρι βρίσκεται το μικρό χωριουδάκι Γαλενιανό, το οποίο αριθμούσε μόλις 42 κατοίκους το 2011. Η οικονομία του βασίζεται στην αγροτική κυρίως παραγωγή αλλά και στην κτηνοτροφία.

Τα πρώτα γνωστά ιστορικά στοιχεία που έχουμε για τον οικισμό, προέρχονται από την απογραφή του 1881. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία της αρχικής κατοίκησης του χωριού. Ωστόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού φαίνεται ότι ξεκινάει νωρίτερα, καθώς εντοπίστηκε αρχαίο ιερό Κορυφής από τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη πάνω στο λόφο, στους πρόποδες του οποίου, έχει κτιστεί το χωριό.

Κατά την επίσκεψή σας στο Γαλενιανό, σας προτείνεται να εξερευνήσετε το λόφο Μαμουλούκου. Στην κορυφογραμμή του, θα συναντήσετε τέσσερις ερειπωμένους ανεμόμυλους στη σειρά, σε άριστη αρμονία με το άγριο πετρώδες τοπίο που τους περιβάλλει. Η κατασκευή τους χρονολογείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σχετικά όμως, με το πως θα φτάσετε στη θέση αυτή, συνίσταται εδώ, να συμβουλευθείτε τους ντόπιους κατοίκους, καθώς η διαδρομή είναι λίγο δύσκολη.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This