Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Γειτονιά στο ΔιαβαΪδέ

Ο μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός του Αγίου Γεωργίου Σφακιώτη

Περίβολος οικίας με λίθινη θύρα

Ερειπωμένη οικία

topikh-koinothta-kastellioutopikh-koinothta-kastelliou
  • Κοντινοί Οικισμοί
Διαβαϊδέ

Σχεδόν μια «ανάσα» από το Καστέλλι, σε απόσταση 700μ. νοτιοανατολικά από αυτό βρίσκεται ο μικρός οικισμός Διαβαϊδέ, ο οποίος πλέον αποτελεί τμήμα του πρώτου.

Η παλαιότερη σωζόμενη αναφορά για τον οικισμό εντοπίζεται σε έγγραφο Βενετικής περιόδου, συγκεκριμένα στο Δουκικού Αρχείου του Χάντακα, το 1378, όπου αναφέρεται ως «Diavade». Αργότερα, κατά τους νεότερους χρόνους, το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, στην Κρήτη. Στο Διαβαϊδέ, δημιουργήθηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις, έδρα μονάδων επισκευής των μηχανοκίνητων μέσων καθώς και μονάδα αντιαεροπορικών FLAK.

Στο Διαβαϊδέ, αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το ο οποίο βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού. Πρόκειται για μονόχωρο ναό που έχει θεμελιωθεί πάνω σε ένα μικρό πηγάδι- αγίασμα, μέσα σε ένα ένα ειδυλλιακό καταπράσινο περιβάλλον. Στο εσωτερικό ο τοιχογραφικός διάκοσμος που σώζει, χρονολογείται περίπου από τα τέλη 13ου αιώνα έως τις αρχές 14ου. αιώνα.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This