Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη οικισμού

Μικρή πλατεία

Μνημείο Πεσόντων Καστελλίου

Πλατεία του χωριού

Πλακόστρωτο μονοπάτι

Ναός Αφέντη Χριστού

Γερμανικό ηλιακό ρολόι

Αγία Φωτεινή

Άγιος Αντώνιος Πολιούχος Καστελλίου

Μονή Καλλέργη

Αρχαιολογικός Χώρος Καστελλίου

Αρχαιολογικός Χώρος Καστελλίου

Παραδοσιακή οικία στο Καστέλλι

Σοκάκι στον οικισμό

Παραδοσιακή οικία στο Καστέλλι

Λεπτομέρειες παραδοσιακής οικίας

Παραδοσιακή οικία στο Καστέλλι

Παραδοσιακή οικία στο Καστέλλι

Πολιτιστικός κέντρο Μιχάλης Σάλλας

Βρύσες στο Καστέλλι

Προτομή Στυλιανού Σακορράφου

Κεντρική αγορά Καστελλίου

Εργαστήριο Παραδοσιακών Υποδημάτων

Κατασκευή Στιβανιού

topikh-koinothta-kastellioutopikh-koinothta-kastelliou
  • Κοντινοί Οικισμοί

Καστέλλι

Σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, στην ανατολική πλευρά της πεδιάδας, πάνω σε χαμηλό λόφο, βρίσκεται το Καστέλλι, μια μικρή κωμόπολη με 1438 κατοίκους το 2011. Αποτελεί κέντρο των γύρω οικισμών, καθώς φιλοξενεί το Ειρηνοδικείο και διοικητικές υπηρεσίες, ενώ διαθέτει Γυμνάσιο και Λύκειο, αλλά και εμπορικά καταστήματα.

Η κατοίκηση στο Καστέλλι, όπως δείχνουν αρχαιολογικές έρευνες είναι αδιάκοπη εδώ και χιλιετίες. Σωστικές ανασκαφές έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη εκτεταμένου μινωικού οικισμού κάτω από τη σύγχρονη κωμόπολη, ενώ έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα κατοίκησης ελληνιστικής και υστεροβυζαντινής περιόδου. Στην τελευταία μάλιστα, ανήκουν και τα ελάχιστα σωζόμενα λείψανα του ενετικού κάστρου, από το οποίο πήρε το όνομά της η μικρή πόλη, αλλά και η πεδιάδα. Το φρούριο αυτό δέσποζε στην κορυφή του λόφου, στη θέση του σημερινού γυμνασίου.

Στη νεότερη ιστορία, το Καστέλλι έχει περισσότερο συνδεθεί με το πολεμικό αεροδρόμιο που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του. Κατασκευάστηκε, στις αρχές του β’ παγκοσμίου πολέμου, με επιστράτευση των κάτοικων από τις γύρω περιοχές. Λόγω της θέσης του έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις της Γερμανίας στη Β. Αφρική, προς την οποία έφευγαν από το Καστέλλι, 200-400 πολεμικά αεροσκάφη ημερησίως. Μετά την αποχώρηση των Κατοχικών δυνάμεων από την Κρήτη μέχρι και τις μέρες μας, το αεροδρόμιο στεγάζει μονάδα ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Σήμερα εντός του Καστελλίου σώζονται ενδιαφέροντα χριστιανικά μνημεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Στο νότιο τμήμα του, θα συναντήσετε δύο ναούς βενετικής εποχής: το μεγάλο, μονόχωρο, τοιχογραφημένο ναό του Σωτήρα ή Αφέντη Χριστού, καθώς και τη μικρή διμάρτυρη εκκλησία των Αγίων Φωτεινής και Σπυρίδωνα. Δύο ακόμα τοιχογραφημένοι βυζαντινοί ναοί που μπορείτε να δείτε, είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου Ρεβυθιώτη και του Αγίου Ιωάννη Ρομανίτο.

Επίσης, στη μικρή αυτή πόλη, με την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, σας προτείνεται να έρθετε στην ιδιαίτερα δημοφιλή «Γιορτή του Ξενιτεμένου» που διοργανώνεται τον Αύγουστο. Κάθε χρόνο, προσέρχεται στο Καστέλλι πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο, για να παρακολουθήσει συναυλίες με παραδοσιακή μουσική, και θεατρικά δρώμενα, αλλά και για να περιηγηθεί στις εκθέσεις που περιλαμβάνει το πολιτιστικό αυτό γεγονός.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This