Λίμνη Λιβάδας Θραψανού
Η τεχνητή λίμνη της Λιβάδας βρίσκεται στην ομώνυμη αγροτική περιοχή, 1χλμ. βόρεια του Θραψανού. Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη των ντόπιων για περίπατο, αλλά και έναν αρκετά δημοφιλή προορισμό για όσους αγαπούν τις εξορμήσεις στη φύση.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η δημιουργία της λίμνης οφείλεται στη συνεχή εξόρυξη αργίλου, υλικού που βρίθει στην περιοχή αυτή, για την κάλυψη τις ανάγκες της έντονης αγγειοπλαστικής δραστηριότητας του γειτονικού Θραψανού. Υπάρχουν άλλωστε ίχνη εκσκαφών για αφαίρεση πηλοχώματος στη θέση αυτή. Το 1960, η λίμνη διαπλατύνθηκε και εκβαθύνθηκε με αποτέλεσμα η χωρητικότητά της να αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 210.000 κ.μ., σύμφωνα με στοιχεία του 2000.
Παρά τη μικρή της έκταση, η οποία αγγίζει μόλις τα 21 στρέμματα, η λίμνη είναι ένας εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπος της περιοχής, που προσφέρει φυσικό καταφύγιο σε πολλά είδη ζώων. Σύμφωνα με στοιχεία του Δρετάκη Μιχ., ορνιθολόγου του Μ.Φ.Ι.Κ., στο σημείο αυτό έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 130 είδη πτηνών, καθώς αποτελεί πέρασμα για πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Επίσης, στην πλούσια πανίδα της λίμνης εντοπίζονται σπάνια και απειλούμενα είδη όπως η νεροχελώνα, άλλα και ενδημικά είδη που απαντούν μόνο στην Κρήτη, όπως ο κρητικός βάτραχος (Rana cretensis).
Σήμερα χάρη στις παρεµβάσεις του προγράµµατος LIFE-Environment “Μεσογειακοί υγρότοποι και ταµιευτήρες”, αλλά και στις ενέργειες του δήμου για εξωραϊσμό του χώρου με δενδροφυτεύσεις, η λίμνη αναπτύσσεται σταδιακά σε σημαντικό πόλο έλξης οικοτουριστών. Κοντά σε αυτήν υλοποιείται πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την προστατευόµενη ορνιθοπανίδα και το φυσικό πλούτο του υδροβιότοπου, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος. Ακόμα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης, αναμένεται η ανέγερση ανοιχτού μουσείου αγγειοπλαστικής, με σκοπό την ανάδειξη της πανάρχαιας αυτής τέχνης, που τόσο στενά έχει συνδεθεί με την ιστορία της περιοχής.