Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική Φωτογραφία Οικισμού

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ναός Αγίας Φωτεινής

Σπίτι στα Ρουσσοχώρια

Γήπεδο Ποδοσφαίρου

topikh-koinothta-nipiditoutopikh-koinothta-nipiditou
  • Κοντινοί Οικισμοί

Ρουσσοχώρια

Το χωριό βρίσκεται στη νότια προέκταση του κάμπου Καστελλίου – Θραψανού, χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, σε υψόμετρο 340 μ. περίπου και απέχει μόλις 4,5 χλμ. ανατολικά του Αρκαλοχωρίου. Οι κάτοικοί του, που έφταναν τους 242 το 2011, ασχολούνται σήμερα κυρίως με την παραγωγή λαδιού, αμπελουργικών και κηπευτικών προϊόντων.

Το όνομα του χωριού, εικάζεται ότι προέκυψε από τη σύνθεση των λέξεων «Ρώσων – χωριά» και συνδέεται με την παρουσία Ρώσων στην περιοχή, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς. Οι πρώτοι, εγκαταστάθηκαν εδώ από το Νικηφόρο Φωκά το 10ο αι., ιδρύοντας οικισμούς, από τη συνένωση των οποίων πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκαν τα σύγχρονα Ρουσσοχώρια.

Λίγους αιώνες αργότερα, την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, το χωριό παρουσίασε έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι επικράτησε κατά το 19ο αιώνα. Κάτι τέτοιο άλλωστε, επιβεβαιώνει και η ύπαρξη Τζαμιού στα Ρουσσοχώρια την εποχή εκείνη, το οποίο δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα. Στις αρχές του επόμενου αιώνα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ο οικισμός εποικίστηκε μαζικά από μικρασιάτες πρόσφυγες.

Σήμερα στο κέντρο του χωριού, δεσπόζει η πολιούχος εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, προς τιμήν της οποίας, διοργανώνεται κάθε χρόνο, στις 14 Αυγούστου, χοροεσπερίδα με παραδοσιακή μουσική, φαγητό και άφθονο κρασί. Λίγο βορειότερα, στην πλατεία του χωριού, θα βρείτε πευκόφυτο παρκάκι με παιδική χαρά και στο κέντρο της, επιμελημένο χώρο πρασίνου, με κρήνη και αναπαυτικά παγκάκια για τους επισκέπτες. Στις δυτικές παρυφές του οικισμού, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γραφικό, πέτρινο κτίριο του παλιού, μονοθέσιου σχολείου του χωριού, το οποίο έπαψε να λειτουργεί το 2004. Από τον όμορφο, δεντροφυτεμένο αύλειο χώρο του, μπορείτε να απολαύσετε την ανεμπόδιστη θέα προς τη γύρω πεδινή περιοχή και τους γειτονικούς λόφους.

Ακόμα νότια του χωριού, στο σημείο που ξεκινάει ο ανηφορικός δρόμου που οδηγεί στα Ρουσσοχώρια, θα δείτε τη μικρή εκκλησούλα της Αγίας Φωτεινής, έξω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα εορτής της, μικρή εμποροπανήγυρη.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This