Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη του οικισμού

 

Εγκαταλειμένη πετρόχτιστη οικία

 

Ερείπια της μινωικής περιόδου

 

Πανοραμική άποψη της μονής Αγκαράθου

 

Άποψη του βυζαντινού ναού της Παναγίας

Η τοιχογραφημένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου

 

Μελισσοκομία στον Σαμπά

Σαμπάς

Σε απόσταση 30 περίπου χλμ. από το Καστέλι και σε υψόμετρο 330 μέτρων, βρίσκεται ο μικρός αγροτικός οικισμός του Σαμπά. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι στις απογραφές του 2011 έφταναν μόλις τους 127, ασχολούνται σήμερα κυρίως με την αμπελουργία και την ελαιοκαλλιέργεια.

Το μικρό αυτό χωρίο, όπως επιβεβαιώνουν ιστορικές πηγές, κατοικείται αδιάκοπα αιώνες τώρα. Η αρχαιότερη σωζόμενη αναφορά γι’ αυτό εντοπίζεται στο Δουκικό αρχείο του Χάνδακα, όπου έγγραφο του 1382 μας πληροφορεί ότι το ‘Samba’, όπως αναγράφεται ο οικισμός, αποτελούσε φέουδο του Iac. Grimani. Λίγους αιώνες αργότερα το 1657 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το Σαμπά, ο πληθυσμός του χωριού αποδεκατίστηκε, με αποτέλεσμα να απομείνουν μόλις πέντε οικογένειες Χριστιανών. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας που ακολούθησε, ο οικισμός είχε μικτό πληθυσμό μουσουλμάνων και χριστιανών, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα είχε μόνο χριστιανούς κατοίκους.

Στο γραφικό χωριό του Σαμπά, σώζεται σήμερα, αξιόλογος βυζαντινός τοιχογραφημένος ναός αφιερωμένος στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή, τον οποίο θα συναντήσετε στο δυτικό τμήμα του οικισμού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το όμορφο μικρό εκκλησάκι του Άγιου Νικόλαου που χρονολογείται την ίδια περίοδο.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This