Στίρωνας
Πάνω στην ανατολική πλαγιά ενός λόφου, σε υψόμετρο 550 μ., κοντά στο χωριό Πανόραμα και 10 χλμ. περίπου δυτικά του Αρκαλοχωρίου, βρίσκεται ο μικρός αγροτικός οικισμός Στείρωνας, ο οποίος αριθμούσε 116 κατοίκους το 2011.
Από τα λίγα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι το χωριό κατοικείται τουλάχιστον από τη βενετική περίοδο, κατά την οποία χρονολογούνται και οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες του. Αργότερα, την εποχή της οθωμανοκρατίας, στο Στείρωνα σύμφωνα με ιστορικές πηγές, διέμεναν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ενώ οι τελευταίοι αποτέλεσαν την επικρατέστερη πληθυσμιακή του ομάδα κατά το 19ο αιώνα. Γύρω στο 1900 δεν υπήρχαν καθόλου χριστιανοί στον οικισμό. Μετά την αποχώρησή των μουσουλμάνων, ο οικισμός το 1924, με την ανταλλαγή πληθυσμών, εποικίστηκε μαζικά, από πρόσφυγες του Ικονίου της Μικράς Ασίας.
Ο Στείρωνας σήμερα, είναι περισσότερο γνωστός για το Παραδοσιακό – Λαογραφικό, Ρακοκάζανο Μυραγάπη, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο του χωριού. Πρόκειται για ένα μεγάλο σύνολο εγκαταστάσεων, μέσα σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων, το οποίο έχει δημιουργηθεί με πολύ μεράκι, από την οικογένεια Κόρσαβα. Σας προτείνεται να έρθετε και να γνωρίσετε μέσα από τα εκθέματα, αλλά και από οργανωμένες δραστηριότητες, όλα τα στάδια του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής και φύλαξης του κρασιού και της τσικουδιάς. Ακόμα, εδώ έχετε δυνατότητα να απολαύσετε κρητικό, παραδοσιακό φαγητό, καθώς και να προμηθευτείτε διάφορα προϊόντα της κρητικής γης όπως ρακί κρασί, μέλι, βότανα, και λάδι.
Εντός του οικισμού, αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε τον υστεροβυζαντινό, τοιχογραφημένο ναό της Παναγίας, με την περίφημη θαυματουργή, σύμφωνα με παραδόσεις, εικόνα της Θεοτόκου. Την εκκλησία, θα συναντήσετε πάνω στον κεντρικό δρόμο, στο ανατολικό τμήμα του χωριού.