Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Οικισμός Τσούτσουρα

Τσούτσουρας από ψηλά

Παραλιακός Δρόμος

Μικρό Εκκλησάκι

Το φαράγγι του Μίντρη

Αρχαία Ίνατος

Η παραλία του Τσούτσουρα

Το λιμανάκι του Τσούτσουρα

Τσούτσουρας

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Τσούτσουρος, το μοναδικό επίνειο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, είναι χτισμένο στον ομώνυμο όρμο και βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος. Θα τον συναντήσετε 29 χιλιόμετρα νότια του Αρκαλοχωρίου, ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή, το τελευταίο τμήμα της οποίας, περνάει από την καρδιά των Αστερουσίων, όπου η πανοραμική θεά στις γυμνές κορυφές των βουνών και στη θάλασσα του Λιβυκού κόβει την ανάσα.

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο οικισμό, η πρώτη γραπτή μνεία του οποίου εντοπίζεται μόλις το 1940, ενώ αντίθετα το όνομά του, φαίνεται ότι έχει μεγάλη ιστορία. Εικάζεται μάλιστα, ότι συνδέεται τη χανιώτικη οικογένεια Zunzura, για την οποία γίνεται αναφορά το 1644 στο χρονικό του Ant. Trivan. Η αρχαιότερη διατηρημένη καταγραφή του τοπωνυμίου, εντοπίζεται ήδη το 1615, σε σχέδιο του Βενετσιάνου μηχανικού Fr. Basilicata, όπου η αποτυπωμένη ακτογραμμή του σημερινού οικισμού, φέρει το όνομα Zuzuro. Παρατίθεται επίσης και σχολιασμός, ο οποίος επισημαίνει ότι ο όρμος προσφέρεται για εύκολη αποβίβαση εχθρικών στρατευμάτων.

Η ευρύτερη περιοχή του οικισμού παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς ο Τσούτσουρας είναι κτισμένος πάνω στην αρχαία Ίνατο, τα ερείπια της οποίας είναι ορατά μέχρι σήμερα. Επίσης, στην είσοδο του χωριού έχει εντοπιστεί σημαντικό ιερό σπήλαιο, το οποίο κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε τόπο λατρείας της Ειλείθυιας, της θεάς του τοκετού και της μητρότητας.

Σήμερα ο Τσούτσουρας αποτελεί αρκετά δημοφιλή προορισμό για ήσυχες καλοκαιρινές διακοπές, οικογενειών κυρίως, χάρις στην υπέροχη και πεντακάθαρη παραλία του, αλλά και στην ήπια διασκέδαση που προσφέρει. θα βρείτε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και ταβερνάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα, αλλά και μπαράκια για νυχτερινή διασκέδαση.

Το χωριό ακόμα, είναι ιδιαίτερα γνωστό για το πανέμορφο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, με τα άγρια, βραχώδη βουνά και τους εντυπωσιακούς καστρικούς σχηματισμούς τους. Εδώ, θα εντοπίσετε αναρίθμητες μικρές σπηλιές για εξερευνήσεις, καθώς και μονοπάτια για πεζοπορίες που, μέσα από μαγευτικές διαδρομές, οδηγούν στις κορυφές των Αστερουσίων, ενώ το μικρό φαράγγι του Τσούτσουρα, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για canyoning.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This