Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Φράγμα Παρτίρων

Βρίσκεται βόρεια του οικισµού Πάρτιρα και σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό Μικρή Επισκοπή, βρίσκεται το φράγμα Παρτίρων, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή, περιστοιχισμένο από αµπέλια και ελιές. Τροφοδοτείται από ένα μικρό ποτάμι με δενδρώδη βλάστηση, υπερχειλίζει το χειμώνα, ενώ η στάθµη του πέφτει το καλοκαίρι.

Ο υδατοσυλλέκτης κατασκευάστηκε την περίοδο 2001-2005, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE 00 ENV/GR/000685 «Μεσογειακοί Υγρότοποι και Ταμιευτήρες», το οποίο υλοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Π. Κ (Μ.Φ.Ι.Κ.) με τη συνεργασία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και των Δήμων Ιεράπετρας, Θραψανού, Ρούβα και Αρκαλοχωρίου.

Σήμερα το φράγμα έχει αναβαθμίσει ποικιλοτρόπως την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας αρκετούς οικοτουρίστες, καθώς έχει αναδείξει το φυσικό της κάλλος, ενώ ταυτόχρονα έχει συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας. Παρά την πρόσφατη κατασκευή του, παρουσιάζει πλούσια πανίδα, αλλά και σημαντική παραποτάμια βλάστηση. Ο υδατοσυλλέκτης προσφέρει καταφύγιο σε αρκετά είδη αποδημητικών και ενδημικών πουλιών, όπως επίσης και σε πολλά υδρόβια είδη. Στον περιβάλλοντα χώρο του, έχουν διαμορφωθεί υποδομές ήπιας αναψυχής για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τον υγρότοπο και να απολαύσουν μια μέρα στη φύση. Οι επισκέπτες εδώ έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τις σηματοδοτημένες περιβαλλοντικές διαδρομές, αλλά και να αναπαυθούν σε οργανωμένες θέσεις με θέα. Μπορούν ακόμα να ενημερωθούν για τον υδροβιότοπο και την οικολογική του σημασία, από πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί γύρω από τη λίμνη.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This