Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αρκαλοχωρίου, μέσα καταπράσινο, έφορο κάμπο βρίσκεται ο μικρός, αγροτικός οικισμός Χουμερίου, ο οποίος αριθμούσε 97 κατοίκους το 2011.
Οι αρχαιότερες σωζόμενες αναφορές του χωριού, εντοπίζονται σε έγγραφα ενετικής περιόδου, όπου ήδη εμφανίζεται με το σημερινό του όνομα. Το τοπωνύμιο Χουμέρι, κατά τον Στέφανο Ξανθουδίδη, πιθανόν ετυμολογείται από αραβική λέξη και ίσως διατηρήθηκε από την εποχή της Κυριαρχίας των Σαρακηνών στην Κρήτη.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο οικισμός έγινε αρκετές φορές πεδίο μαχών μεταξύ οθωμανικού Αιγυπτιακού στρατού και των Κρητών επαναστατών. Μάλιστα στη συνείδηση των κατοίκων έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα ζωντανό το πέρασμα του καπετάν Μιχαήλ Κόρακα από την περιοχή.
Εντός του σημερινού γραφικού οικισμού του Χουμερίου, αξίζει να επισκεφθείτε το δίκλιτο ναό αφιερωμένο στα Εισόδια της Παναγίας, στο εσωτερικό του οποίου, σώζεται σε αποσπασματική κατάσταση, ενδιαφέρων τοιχογραφικός διάκοσμος του 15ου αιώνα.
Το χωριό ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστό για την περίφημη πηγή του, την οποία θα συναντήσετε ακολουθώντας μια μικρή διαδρομή, 150μ. περίπου, δυτικά του οικισμού. Στο σημείο αυτό έχει διαμορφωθεί, ανάμεσα σε πλατάνια και οργιώδη βλάστηση, ωραίος χώρος αναψυχής, με κρήνες και τραπεζόπαγκους, όπου μπορείτε να απολάυσετε υπαίθριο γεύμα, στη δροσερή σκιά των δέντρων. Από ’δώ μπορείτε να διακρίνετε στα νότια, την κατάφυτη «Χουμεριανή Κεφάλα», όπου έχει εντοπιστεί πλήθος διάσπαρτων, αρχαιολογικών ευρημάτων, μαρτυρώντας την μακραίωνη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή. Ακόμα, 300μ. περίπου βόρεια της πηγής, θα βρείτε ανάμεσα σε πεύκα, την ερημική εκκλησούλα του Αγίου Γεωργίου, η οποία δεσπόζει πάνω σε χαμηλό λόφο, σε τοποθεσία με υπέροχη θέα.