Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Βυζαντινός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου

Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου βρίσκεται στο παλιό νεκροταφείο του Αρκαλοχωρίου, λίγο έξω από το χωριό. Αποτελεί σήμερα ένα σπάνιο βυζαντινό μνημείο, το οποίο πιθανόν οικοδομήθηκε το 13ο αιώνα.

Αρχικά, ανήκε στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, με το χαρακτηριστικό υπερυψωμένο εγκάρσιο κλίτος, το οποίο εξέχει στους μακρούς πλάγιους τοίχους. Στο δυτικό του τμήμα, ο νάρθηκας με τον ιδιότυπο τρούλο και την κωνοειδή κάλυψη, αποτελεί προσθήκη του 14ου αιώνα. Στην αρχή, οι πλευρές του ήταν ανοιχτές με τόξα, τα οποία φαίνεται ότι αργότερα τοιχίστηκαν, δημιουργώντας στο εσωτερικό του τυφλά αψιδώματα.

Ο πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος εντός της εκκλησίας, σώζεται αποσπασματικά. Στον κυρίως ναό παρατηρούνται τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, με σκηνές από τον Ευαγγελικό κύκλο, καθώς και από το βίο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Ο εικονογραφικός διάκοσμος στο νάρθηκα, ο οποίος χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα, διακρίνεται δύσκολα στους πλευρικούς τοίχους. Διατηρείται όμως καλύτερα στον τρούλο, όπου στο κέντρο του εικονίζεται ο Παντοκράτορας, ενώ στο τύμπανό του, αναπτύσσονται σκηνές από το Μαριολογικό κύκλο και στα σφαιρικά τρίγωνα παριστάνονται οι Ευαγγελιστές.

Τουριστικός Οδηγός



Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This