Σύνδεση/Εγγραφή
elen
Φρούριο Καστελλίου

Το ενετικό φρούριο Καστελλίου, από το οποίο ο γύρω οικισμός πήρε το όνομά του, καθώς και η πεδιάδα στην οποία δέσποζε, ήταν κτισμένο στην κορυφή χαμηλού απότομου λόφου, στην τοποθεσία που βρίσκεται το Γυμνάσιο της σύγχρονης κωμόπολης .

Δεν είναι γνωστό το πότε κτίσθηκε, εικάζεται όμως ότι ιδρύθηκε από τον Ερρίκο Πεσκατόρε το 1206, πιθανόν με οικοδομικό υλικό από παλαιότερο βυζαντινό φρούριο, ενώ η αρχαιότερη επιβεβαιωμένη αναφορά γι’ αυτό, με το όνομα Castro Pediade, εντοπίζεται σε χειρόγραφο του 1271, στο Χάνδακα. Αν και από το άλλοτε επιβλητικό εκείνο κτίριο, δεν σώζονται σήμερα παρά ελάχιστα λείψανα, γνωρίζουμε ότι ήταν τετράγωνης κάτοψης, με ένα πύργο σε κάθε γωνία του, χάρις στην γκραβούρα του Boschini, του 1651, όπου παριστάνεται το κάστρο, όπως ήταν την εποχή εκείνη. Η θέση του, μακρυά από τη θάλασσα, δεν είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία και γι’ αυτό το λόγο, δεν χρησιμοποιήθηκε για αμυντικούς σκοπούς. Έτσι, στέγαζε τις διοικητικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και μεγάλη ενετική σιταποθήκη, τα θεμέλια της οποίας αποκαλύφθηκαν μαζί με μέρος του ενετικού φρουρίου, κατά τις σωστικές ανασκαφές στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο του Καστελλίου.

Αργότερα, όπως μαθαίνουμε από μαρτυρίες περιηγητών και ιστορικά κείμενα, την περίοδο της Τουρκοκρατίας το κάστρο κατοικήθηκε από Τούρκους, ενώ κατά την Κρητική Επανάσταση, αποτέλεσε το στρατηγείο του Ομέρ πασά, από όπου ξεκίνησε για να καταλάβει το Λασίθι, το 1867. Ωστόσο, από την εποχή εκείνη το κτίριο είχε ήδη αρχίσει να ερειπώνεται, ενώ λίγες δεκαετίες αργότερα το 1900, ο Gerola αναφέρει ότι στη θέση του είχαν μείνει λίγα αρχιτεκτονικά λείψανα. Το φρούριο, διατήρησε το τελευταίο του ορατό τμήμα μέχρι της περίοδο του β’ παγκοσμίου πολέμου. Τότε, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, το οικοδομικό του υλικό αποσπάσθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, των δυνάμεων Κατοχής.



Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This