Σύνδεση/Εγγραφή
elen

 

Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία

Η φύση της Κρήτης διαθέτει όλη αυτή την ποικιλία των αναγκαίων πρώτων υλών, καθώς και την ανθρώπινη εμπειρία για τη δημιουργία γεύσεων μοναδικών, που συνδυάζονται με τις εποχές και το φυσικό περιβάλλον του νησιού σε μια εξαιρετική ενότητα. Το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, το ντόπιο κρέας, τα χορταρικά, τα όσπρια, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, και τόσα άλλα προϊόντα των κρητικών βουνών αποτελούν τη βάση για το θαύμα της κρητικής κουζίνας.

Η κρητική διατροφή αναγνωριζόμενη σήμερα από την διεθνή επιστημονική κοινότητα ως το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της ονομαζόμενης μεσογειακής διατροφής, έχει σαν βάση της τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα δημητριακά σε συνδυασμό με τη χρήση του ελαιόλαδου που συντελεί στη μακροζωία και την ευζωία.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε νόστιμα τυριά, ολόφρεσκα σαλατικά, χοχλιούς μπουμπουριστούς (σαλιγκάρια) ή και κάποιο μαγειρευτό. Η τέχνη των γυναικών στις σπιτικές ζύμες, τα προζυμένια ψωμιά και τους ντάκους, τα παξιμάδια, τα λαδοκούλουρα και τα γλυκά με μέλι, πετιμέζι, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, αποτελούν γευστική εμπειρία για τους γευσιγνώστες και όχι μόνο. Το κρασί και η ρακή, παραδοσιακό απόσταγμα της Κρήτης, καταναλώνονται σε κάθε περίσταση.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με την στήριξη του Δήμου διοργανώνουν κάθε χρόνο το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας».

Δες την νέα συνταγή του μήνα

Ζαχαρωτές Μαντινάδες
espa
Share This