by admin | Ιουλ 24, 2015 |
Ζαχαρωτές Μαντινάδες 1559 Με τα πόδια ή τα γαϊδούρια, ξυπόλητοι ή με παπούτσια με πανυγηράδες πήγαιναν στα γύρω χωριά για να πουλήσουν μαντινάδες, σησαμόπιτες και παιχνίδια στα πανηγύρια, 10 ζαχαρωτές μαντινάδες 1 φράγκο τόσο πουλούσαν τις μαντινάδες. Τις μαντινάδες, τις έφτιαχναν οι ίδιοι με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων τους. Ζύμωναν πολλά κιλά ζάχαρη, για αυτό χρειαζόταν και χέρια. Η συνταγή του ΧΘΕΣ 1 κιλό ζάχαρη άχνη (άλεθαν την κανονική ζάχαρη στο χειρόμυλο και την έκαναν άχνη) 1 κρασοπότηρο ζεστό νερό 1 κουτάλι του γλυκού δραγάντι Η συνταγή του ΣΗΜΕΡΑ 1 κιλό ζάχαρη άχνη 1 κρασοπότηρο ζεστό νερό 1 κουτάλι του γλυκού σκόνη ζαλατίνη Εκτέλεση Αφού ετοίμαζαν την ζύμη την σκέπαζαν με βρεγμένο πανί για να μην ξεραθεί, τύλιγαν τα χαρτάκια (τα χαρτάκια έγραφαν μια μαντινάδα που απευθυνόταν σε συναισθήματα) σε σχήμα κωνικό. Έπλαθαν την ζύμη και έκαναν νέο κορδόνι σε μέγεθος μικρού δακτύλου, το έκοβαν σε μικρά κομμάτια περίπου 3 εκ. και το τύλιγαν στο χαρτάκι. Πάνω σε ένα τραπέζι, έστρωναν ένα πανί, εκεί άπλωναν τις μαντινάδες και τις σκέπαζαν με ένα τούλι (για να μην πάνε έντομα) σε κάθε πόδι του τραπεζιού έβαζαν ένα ποτήρι νερό για να μην πάνε μυρμήγκια και τις άφηναν εκεί για να ξεραθούν τουλάχιστον 10 μέρες . Εκείνη την εποχή η ζαχαρωτή μαντινάδα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο γιατί ήταν θέμα επιβίωσης για αυτούς που τις πουλούσαν αλλά και γιατί ήταν ένα από τα μοναδικά γλυκίσματα που όλοι, μικροί και μεγάλοι περίμεναν να γευτούν, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας για τους νέους και...
by admin | Μάι 31, 2015 |
Σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρούνια Σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρούνια είναι Κρητικά ζυμαρικά και παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο (έχουν σχήμα βαρκούλας!!!!!!!!)Σκιουφίζω θα πει στρουφίζω (και οχι στρουμφίζω!!!!) δηλαδή στρίβω στρίβω στρίβω και πλάθω…….. Υλικά για ζύμη:600-700 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο 3 φλυτζάνια του καφέ νερό1 κοφτό κουταλάκι αλάτι Υλικά για τα σκιουφιχτά:Παλιό καλό τυρί η ανθότυροΛίγο στακοβούτυρο η φρέσκο βούτυρο Εκτέλεση:Φτιάχνουμε μέτριο ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.Παίρνουμε μικρά κομμάτια απο το ζυμάρι και πλάθουμε κορδόνι σε μέγεθος (μικρού δακτύλου) κόβουμε ένα ένα κομματάκι (3 περίπου εκατοστά) βάζουμε δυνατά τα δάκτυλά μας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω σε ξύλινη και αλευρωμένη επιφάνεια κάνουμε ένα κοντόχοντρο μακαρούνι σαν βαρκούλα. Τα βράζουμε σε μπόλικο νέρο με λίγο λάδι και αλάτι, αφού τα έχουμε κοσκινίσει για να φύγει το αλεύρι, για 1/2 με 3/4 της ώρας. Τα σεβίρουμε με καλό τυρί ή ανθότυρο και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με στακοβούτυρο ή φρέσκο βούτυρο αφού πρώτα το έχουμε...
by admin | Μάι 31, 2015 |
Λουκουμάκια Υλικά για ζύμη: 1 ποτήρι λάδι 1 ποτήρι σταχτόνερο (αλουσιά) 1 ποτήρι πορτοκάλι στημένο 1 κούπα ζάχαρη 1 baking powder 2 ή 3 φακελάκια ξηρή μαγιά Αλεύρι Υλικά για σιρόπι: 500 ml μέλι 2/3 της κούπας χλιαρό νερό Σουσάμι Κανέλα Ηλιέλαιο και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Εκτέλεση: Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το σταχτόνερο κατά προτίμηση χλιαρό. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το baking powder και ζυμώνουμε, ώστε η ζύμη να μην είναι πολύ σκληρή. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη περίπου 30′ να ξεκουραστεί. Έπειτα, την κόβουμε σε κομματάκια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι, το κάνουμε σχοινάκι και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε κυβάκια. Έτσι κάνουμε σε όλα, μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι μας. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το λάδι, μέχρι περίπου να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα λουκούμια να τηγανιστούν. Κατόπιν, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ζεσταίνοντας το μέλι με το νερό. Τέλος, αφού τοποθετήσουμε τα λουκούμια σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και...
by admin | Μάι 31, 2015 |
Χοχλιοί με χόντρο Υλικά: 1 κιλό χόντρο 1/2 κιλό χοχλιούς (σαλιγκάρια) 1 κρεμμύδι 1 κούπα ελαιόλαδο 1 μέρος χόντρο, 3 νερό 1 σκελίδα σκόρδο 3/4 τριμμένη ντομάτα Αλάτι – Πιπέρι Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα κόβουμε το κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το λάδι. Προσθέτουμε τους χοχλιούς (αφού τους έχουμε βράση τους πλένουμε καλά) και τους σοτάρουμε με το λάδι. Με ένα κουτάλι τους βγάζουμε σε ένα πιάτο φροντίζοντας να μη πάρουμε όσον το δυνατόν- κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα που την έχουμε περάσει από τον τρίφτη και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο. Δέκα λεπτά είναι αρκετά γιατί θα βράσει και με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το νερό και όταν πάρει βράση ρίχνουμε σίγα σιγά τον χόντρο. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε να...
by admin | Μάι 28, 2015 |
Σταμναγκάθι με Κατσικάκι Υλικά: 1 κιλό σταμναγκάθι 1 κιλό κατσικάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια 1 ποτήρι νερού λάδι 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Χυμό από 2 λεμόνια 1 κουταλιά σούπας αλεύρι Αλάτι – Πιπέρι Εκτέλεση: Kαθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σταμναγκάθι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι με το κρέας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το αλάτι-πιπέρι και προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό μας για 30 λεπτά περίπου. Μετά από 30 λεπτά ρίχνουμε το σταμναγκάθι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 20 λεπτά ακόμα. Χτυπάμε το λεμόνι με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο φαγητό που αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά ακόμα. Το σερβίρουμε ζεστό μαζί με την πλούσια σάλτσα...