Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Άποψη οικισμού από τα δυτικά

Μικρό εκκλησάκι στα Άνω Καστελλιανά

Εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου

Ναός Προφήτη Ηλία

Εσωτερικό της μικρής εκκλησούλας του Αγίου Γεωργίου

Άνω Καστελλιανά

Σε απόσταση 15 χλμ. νότια του Αρκαλοχωρίου, στους βόρειους πρόποδες των Αστερουσίων Ορέων βρίσκεται το μικρό αγροτικό χωριό των Άνω Καστελλιανών, το οποίο αριθμούσε 153 κατοίκους το 2011.

Ιδρύθηκε την εποχή της Ενετοκρατίας ταυτόχρονα με τα Κάτω Καστελλιανά, κάτω από τον ιστορικό λόφο Κάστελο. Τα δύο αυτά χωριά, προέκυψαν από τη συνένωση διάσπαρτων οικιστικών εγκαταστάσεων, όπου διέμεναν οι χωρικοί που δούλευαν στα κτήματα των Ενετών Ευγενών του κάστρου Belvendere, στην κορυφή του λόφου.

Στα νεότερα χρόνια, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, τα Καστελλιανά Άνω και Κάτω, μαζί με άλλα χωριά της Ρίζας των Αστερουσίων διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του νησιού. Η θέση τους ευνόησε την αντάρτική δράση, ενώ παράλληλα το σύνολο των κατοίκων τους συμμετείχε στις αντιστασιακές ομάδες, είτε με τα όπλα, είτε παρέχοντας βοήθεια με άλλους τρόπους. Μάλιστα, τα χωριά της Αστερουσιανής ρίζας, μεταξύ αυτών και τα Καστελλιανά, αποτέλεσαν έναν βασικό παράγοντα χάρις στον οποίο, σημαντικό μέρος της νότιας επικράτειας του Δήμου διατηρήθηκε σχεδόν ελεύθερο, το μεγαλύτερο διάστημα του β’ παγκοσμίου πολέμου.

Κατά την επίσκεψή σας στα Άνω Καστελλιανά σήμερα, αξίζει να κάνετε μια εξόρμηση στον απόκρημνο λόφο Κάστελο. Στην κορυφή του, μπορείτε να περιηγηθείτε στα ερείπια του άλλοτε επιβλητικού φρουρίου Belvedere, όπου σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση τρεις εκκλησίες του 14ου – 15ου αιώνα. Η θέα από το σημείο αυτό προς τη Μεσαρά στα δυτικά τα Αστερούσια όρη στα νότια και τα Λασιθιώτικα βουνά στα ανατολικά, είναι φανταστική.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This