Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική φωτογραφία οικισμού

Κεντρική εκκλησία οικισμού

Μικρό εκκλησάκι στη μέση του δρόμου

Μικρός τρουλαίος ναός

topikh-koinothta-leykoxwrioutopikh-koinothta-leykoxwriou
Άνω Πουλιά

Το μικρό χωριουδάκι Άνω Πουλιά είναι χτισμένο στο φρύδι της κορυφογραμμής που υψώνεται βορείως του Λευκοχωρίου και εκτείνεται μέχρι το Καλό Χωριό, ενώ απέχει 37 περίπου χλμ. από το Ηράκλειο. Οι κάτοικοι του, οι οποίοι έφταναν μόλις τους 49 το 2011, ασχολούνται σήμερα κυρίως με τη σιτοπαραγωγή.

Το τοπωνύμιο Πουλιά, εικάζεται ότι προήλθε από την ύπαρξη και λειτουργία εκτροφείων πτηνών κατά την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι συνδέεται με την ομόηχη κρητική λέξη, που σημαίνει, η φωλιά των πουλιών. Πάντως, με την ίδιο όνομα, σε πληθυντικό όμως αριθμό (Πουλιές), συναντάμε την αρχαιότερη, σωζόμενη μνεία του οικισμού σε συμβόλαιο του 1271, όπου όμως, δεν γίνεται διαχωρισμός για το πάνω ή το κάτω χωριό. Από το 16ο αιώνα ωστόσο, η Άνω Πουλιά αναφέρεται ξεχωριστά από την Κάτω, από την οποία είναι και αρχαιότερη, σύμφωνα με τον ερευνητή Σ. Σπανάκη.

Η Άνω Πουλιά αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορίες και περιπάτους στη φύση, ενώ προσφέρει καταπληκτική θέα προς τη Μεσσαρά και τα Αστερούσια όρη. Επίσης, γύρω από το χωριό αναπτύσσονται αρκετοί μικροί οικισμοί, στους οποίους μπορείτε να εξορμήσετε, μεταξύ αυτών και η όμορφη Χανδρού στα ανατολικά, με τα πολλά νερά. Ακόμα το φράγμα του Ινίου στα νότια, δεν απέχει πολύ μακρυά.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This