Σύνδεση/Εγγραφή
elen

 

 

 

 

Ανεμόμυλοι και νερόμυλοι

Μια μόνο μικρή βόλτα στα χώριά της πεδιάδας είναι αρκετή για να διαπιστώσετε ότι κάποτε ο αέρας και το νερό αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της ζωής του κάθε οικισμού. Ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και νερόμυλοι, απομεινάρια μια άλλης εποχής, εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της πεδιάδας, θυμίζοντας σε όλους την παράδοση του κάθε τόπου.

Οι νερόμυλοι και ανεμόμυλοι αποτελούν σημαντικά μνημεία της προβιομηχανικής περιόδου με πολλαπλή σημασία, ιστορική, αρχιτεκτονική, οικονομική, κοινωνική και λαογραφική. Η κύρια χρήση τους ήταν η παρασκευή του αλευριού, του βασικού συστατικού για το ψωμί, ίσως το βασικότερο είδος διατροφής για όλους τους ανθρώπους.

Η διαδικασία σύνθλιψη των δημητριακών καρπών ήταν πάντα μια επίπονη διαδικασία. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες μεγάλωναν όσο αυξάνονταν ο πληθυσμός και βελτιώνονταν το επίπεδο ζωής. Τα ανθρώπινα χέρια και τα ζώα δεν μπορούσαν να παράγουν περισσότερο. Ο άνθρωπος επινόησε κατάλληλες μηχανές-απλές στην αρχή, συνθετότερες στη συνέχεια-οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν σημαντικά. Οι μηχανές αυτές στεγάστηκαν σε ειδικά κτίρια, κτίρια με ιδιαίτερο σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία.

Τα κτίσματα και οι νέες μηχανές τους, παίρνοντας την αναγκαία για τη λειτουργία τους κινητήρια δύναμη από τα ρέοντα ύδατα και τους πνέοντες ανέμους, τέθηκαν στη δούλεψη του ανθρώπου, εξασφαλίζοντας του το πολύτιμο αλεύρι έως και τα μέσα περίπου του 20ου αι., οπού πλέον αντικαταστάθηκαν από άλλες μηχανές και άλλες κινητήριες δυνάμεις.

Ο ανεμόμυλος του Γαζέπη, οι νερόμυλοι στον Καραβάδω, ο μέσα μύλος και άλλα μνημεία που σήμερα στέκουν ερειπωμένα είναι διάσπαρτα στην ύπαιθρο της πεδιάδας και περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Βίντεο



Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This