Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Γενική άποψη του ναού

Το κωδωνοστάσιο του ναού

Γενική όψη της βασιλικής

Το εσωτερικό της βασιλικής

Γερμανικές επιγραφές από την περίοδο της κατοχής

ekklhsies-monasthria-kastelliou-elekklhsies-monasthria-kastelliou-el

Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στη Λιλιανό

Βόρεια του οικισμού Λιλιανό, 2χλμ. νότια του Καστελλίου, βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Ιωάννη. Η ίδρυση του χρονολογείται με επιφύλαξη από τον 11ο έως το 13ο αιώνα. και έχει συνδεθεί με το τάγμα των Λατίνων, Δομηνικών μοναχών της βενετικής περιόδου.

Ο ναός ανήκει σήμερα στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλητης βασιλικής με εγκάρσιο νάρθηκα και αποτελεί μετασκευή του 14ου. αιώνα, ενός παλαιότερου τετρακιόνιου σταυροειδή εγγεγραμμένου ναού. Στο εσωτερικό της, η εκκλησία είναι λιτή χωρίς τοιχογραφικό διάκοσμο. Τα κλίτη, από τα οποία το μεσαίο είναι το ευρύτερο, χωρίζονται με μικρές κιονοστοιχίες τριών τόξων και καλύπτονται με καμάρες, με ψηλότερη την κεντρική, ενώ εξωτερικά στεγάζονται ενιαία, με δίρριχτη στέγη. Εντός του νότιου κλίτους, παρατηρείται μοναδικό δείγμα άμβωνα σε μεσαιωνική εκκλησία της Κρήτης, από τον οποίο σώζονται μόνο, το τμήμα κίονα που τον στήριζε και η λίθινη κλίμακα που οδηγούσε σε αυτόν. Στο δυτικό τμήμα του ναού, ο χαμηλός νάρθηκας αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, η οποία πιθανόν να συνδυάστηκε και με άλλες οικοδομικές επεμβάσεις.

Στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, το κτίριο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως μηχανουργείο και αποθήκη υλικού, ίσως όμως και για τις θρησκευτικές ανάγκες των Γερμανών.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This