Σύνδεση/Εγγραφή
elen
ekklhsies-monasthria-kastelliou-elekklhsies-monasthria-kastelliou-el

Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου στους Αποστόλους

Στο ανατολικό τμήμα του οικισμού Απόστολοι, χωμένο ανάμεσα στα σπίτια σώζεται μέχρι σήμερα το υστεροβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του χωριού εδώ κι αιώνες.

Πρόκειται για έναν μικρό, καμαροσκέπαστο, μονόχωρο ναό, ο οποίος έχει οικοδομηθεί στα ερείπια αρχαιότερου κτιρίου, πιθανόν στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Η ακριβής όμως χρονολόγηση της οικοδόμησής του μας είναι μέχρι στιγμής άγνωστη, καθώς η κτητορική επιγραφή στο τριγωνικό υπέρθυρο, πάνω από την κύρια είσοδο, είναι σε τέτοιο βαθμό αλλοιωμένη ώστε είναι αδύνατον να αναγνωσθεί. Η μικρή εκκλησούλα αν και δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ, ως προς την κατασκευή της, από άλλους ναούς ενετικής περιόδου που ανήκουν στον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο, διαθέτει εντούτοις, ένα τέλειο σύστημα απόσβεσης ήχου, από εντοιχισμένους πήλινους αγωγούς. Το σύστημα αυτό, από το οποίο είναι ορατές μόνο δυο οπές στους τοίχους, συμβάλει στη μείωση του φαινομένου της αντήχησης και στην καλή ακουστική του εσωτερικού χώρου.

Ακόμα, ο ναός θεωρείται αξιόλογος για τον πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο που διατηρεί σε σχετικά καλή κατάσταση, στο εσωτερικό του, ο οποίος χρονολογείται στις αρχές του 14ου αιώνα. Ο τελευταίος περιλαμβάνει σκηνές από τον Ευαγγελικό κύκλο, καθώς και από το βίο του Αγίου Γεωργίου, από τις οποίες καλύτερα σώζεται η σκηνή του μαρτυρίου στον τροχό, που βρίσκεται στο βόρειο τοίχο. Οι τοιχογραφίες στο σύνολό τους, αποτελούν δείγματα τέχνης υψηλού επιπέδου, οι οποίες φαίνεται ότι αντλούν τα τεχνοτροπικά τους πρότυπα από Κωνσταντινουπολίτικες παραδόσεις, όπως μαρτυρούν η έντονη κινητικότητα και οι ρεαλιστικές εκφράσεις των μορφών. Μάλιστα, οι σκηνές των Παθών του Χριστού στη βόρεια πλευρά της καμάρας αντανακλούν καλύτερα τις επιδράσεις αυτές.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This