Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική φωτογραφία οικισμού

Αυλή με πηγάδι

Ερειπωμένος Ανεμόμυλος

Αξιοθέατα

Γάσι

Ο οικισμός του Γασίου είναι χτισμένος σε ένα χαμηλό ύψωμα, πάνω στη νότια πλευρά του λόφου Προφήτη Ηλία, σε απόσταση ενός περίπου χλμ. νότια του Αρκαλοχωρίου, με το οποίο έχει πλεόν ενωθεί. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του, έχουν σταδιακά μεταφερθεί στη γειτονική κωμόπολη-εμπορικό κέντρο της περιοχής, όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εργασία, με αποτέλεσμα το χωριό να έχει σχεδόν ερημώσει πια.

Το Γάσι, σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις, ήταν «τόπος κατοικίας αρχαίων ανθρώπων». Αυτό, ίσως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς στην περιφέρειά του, έχουν κατά το παρελθόν έρθει στο φως ευρήματα μινωικών χρόνων, ενώ ο ιερός λόφος του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται πολύ κοντά. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη σωζόμενη γραπτή μνεία για τον οικισμό, χρονολογείται μόλις στην περίοδο της Ενετοκρατίας και εντοπίζεται σε έγγραφο του 1577 με το όνομα Gassi.

Το Γάσι σήμερα διατηρεί ενδιαφέροντα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα οποία μπορείτε να δείτε από κοντά κατά την περιήγησή σας στο χωριό. Αν κατευθυνθείτε νότια του οικισμού ακολουθώντας τους δρόμους προς τη Μουσούτα, θα συναντήσετε παλιούς πετρόκτιστους ανεμόμυλους, μάρτυρες της οικονομικής ακμής μιας παλαιότερης εποχής, χτισμένους στα ψηλότερα σημεία, όπου περνούν τα ρεύματα του αέρα.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This