Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Η Γαρίπα

Παλιό Πηγάδι

Μικρή εκκλησία στη Γαρίπα

Μικρός Κοιμητηριακός Ναός

Δρόμος στο Χωριό

Ναός Αγίας Αικατερίνης

Αψίδα Ιερού, Ναός Αγίας Αικατερίνης

topikh-koinothta-garipastopikh-koinothta-garipas
Γαρίπα

Ο μεγάλος οικισμός της Γαρίπας, με 350 κατοίκους το 2011, βρίσκεται κοντά στο ιστορικό φρούριο Μπελβεντέρε και απέχει περίπου 45 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Η οικονομία του, ιδιαίτερα ανθηρή σήμερα, βασίζεται κυρίως στην ελαιοκομία και δευτερευόντως στην παραγωγή κηπευτικών και άλλων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Το τοπωνύμιο του οικισμού, εικάζεται ότι είναι ανδρωνυμικό και ίσως οφείλεται στον πρώτο οικιστή του, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Η ίδρυσή του επίσης, συνδέεται, με επιφύλαξη, με εγκατάσταση στρατευμάτων του Νικηφόρου Φωκά στη θέση αυτή, στα μέσα του 10ου αιώνα κατά την ανακατάληψη της Κρήτης από τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, η αρχαιότερη, αναφορά για το χωριό, χρονολογείται λίγους αιώνες αργότερα, στην εποχή της Ενετοκρατίας και εντοπίζεται σε έγγραφο με το όνομα Garipa στο Δουκικό Αρχείο του Χάνδακα. Μεταγενέστερες γραπτές μαρτυρίες, της οθωμανικής, μας πληροφορούν, ότι στον οικισμό μαζί με το ντόπιο πληθυσμό κατοικούσαν και μουσουλμάνοι, από τις αρχές της περιόδου αυτής.

Κάνοντας μια μικρή περιήγηση στη Γαρίπα σήμερα , θα δείτε μικρά όμορφα σπιτάκια με τις γεμάτες λουλούδια αυλές τους ανάμεσα στα οποία, διατηρούνται ακόμα λίγες παλιές, ερειπωμένες, λιθόκτιστες οικίες, απομεινάρια της παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν μικρά, γραφικά καφενεδάκια, όπου μπορείτε να καθίσετε και να συνοδεύσετε τη ρακή σας με γευστικούς μεζέδες.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This