Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη του οικισμού

Άποψη του οικισμού

Η Γερακιανή Λαγκάδα

Ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Το μικρό ξωκκλήσι της Αγίας Άννας

Το μνημείο πεσόντων στην πλατεία του οικισμού

Τα όρη Αφέντης και Σαρακινό

Εσωτερικό Ναού Αγίας Άννας

Πετρόχτιστη Κρήνη

Ξωκκλήσι Αγίου Γεωργίου

topikh-koinothta-gerakioutopikh-koinothta-gerakiou
  • Κοντινοί Οικισμοί

Γεράκι

Στις υπώρειες των Λασιθιώτικων βουνών, στη Γερακιανή Λαγκάδα, ανάμεσα στα όρη Αφέντης και Σαρακινό, βρίσκεται ο οικισμός Γεράκι, ο οποίος αριθμούσε το 2011, 322 κατοίκους. Η αγροτοκτηνοτροφική οικονομία του χωριού, βασίζεται σήμερα κυρίως στην παραγωγή κρασιού, σταφίδας, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Από τα τελευταία μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το περίφημο γερακιανό τυρί.

Ο οικισμός, σύμφωνα με χειρόγραφο του 13ου αι., ιδρύθηκε από τον πλοιοκτήτη το G. Gerachi, από τον οποίο έλαβε και το όνομά του. Μερικούς αιώνες αργότερα, κατά την περίοδο της Κρητικής επανάστασης η περιοχή του οικισμού και κυρίως η Γερακιανή Λαγκάδα, συνδέθηκε με άμεσα με ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός. Το 1867, ο Ομέρ Πασάς στην προσπάθειά του να περάσει από την πεδιάδα στο οροπέδιο Λασιθίου, ενώ παράλληλα οι κύριες οδικές αρτηρίες φυλάσσονταν από επαναστάτες, χρησιμοποίησε τη δύσβατη λαγκάδα. Από ‘κει κατάφερε να οδηγήσει το στρατό του στο Λασίθι, το οποίο πυρπολούσε για δέκα ημέρες. Μάλιστα, προς τιμήν εκείνων των δεκαήμερων ηρωικών μαχών, ο ανατολικότατος νομός της Κρήτης πήρε το σημερινό του όνομα, ενώ αρχικά ονομαζόταν νομός Σητείας.

Στο χωριό σήμερα, σώζεται ο βυζαντινός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, τον οποίο αξίζει να επισκεφθείτε και να δείτε τον αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο που διατηρεί στο εσωτερικό του, καθώς και τις φορητές εικόνες του ζωγράφου Σέπη.

Επίσης, ερχόμενοι στο Γεράκι, μην χάσετε την ευκαιρία να ανεβείτε στο μικρό ξωκκλήσι της Αγίας Άννας, που είναι χτισμένη στο βάθος της Γερακιανής Λαγκάδας. Εκεί θα σας οδηγήσουν οι σημάνσεις, μέσα από μια διαδρομή που θα σας καταπλήξει, καθώς το άγριο ξερό τοπίο εναλλάσσεται με πυκνή βλάστηση και πρίνους, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν ρυάκια, λιθόχτιστα μιτάτα και μάντρες. Στην εκκλησία υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό και χώρος αναψυχής όπου μπορείτε να οργανώσετε υπαίθριο γεύμα.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This