Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική φωτογραφία οικισμού

Μνημείο πεσόντων στο Δραπέτι

Πλατεία Οικισμού

Ναός Αγίας Άννας και Αγίου Νικολάου

Οίκος Γεωργίου Χριστινάκη

topikh-koinothta-garipastopikh-koinothta-garipas
Δραπέτι

Δίπλα στη Γαρίπα και σε απόσταση 12χλμ. περίπου νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου, βρίσκεται ο μικρός, αγροτικός οικισμός Δραπέτι, με 166 κατοίκους το 2011.

Η παλαιότερη αναφορά του οικισμού με το όνομα Dhrapeti χρονολογείται στην όψιμη ενετική περίοδο, μόλις το 1577 , ωστόσο η αρχαιότερη σωζόμενη μνεία του εντοπίζεται σε χειρόγραφο του 1271, όπου ταυτίζεται με το τοπωνύμιο Trapeti. Ήδη από τους ενετικούς χρόνους, το χωριό παρουσίασε έντονη αγροτική δραστηριότητα, την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα, με σημαντική σιτοπαραγωγική απόδοση. Αργότερα στην εποχή της Τουρκοκρατίας, επιβεβαιώνεται από απογραφές της εποχής ότι κατοικήθηκε από μουσουλμάνους και χριστιανούς, με τους τελευταίους να υπερισχύουν αριθμητικά το 19ο αιώνα.

Το Δραπέτι σήμερα διατηρεί λίγα από τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά του στοιχεία, τα οποία δυστυχώς σώζονται σε ερειπιώδη κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, κάνοντας μια περιήγηση στο χωριό, θα εντοπίσετε ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια, μισογκρεμισμένα λιθόχτιστα, παλιά σπίτια, με όμορφα, τοξωτά περιθυρώματα. Ακόμα, βγαίνοντας λίγο έξω από τον οικισμό θα συναντήσετε στα δυτικά του, τον κοιμητηριακό δίκλιτο ναό της Αγίας Άννας και του Αγίου Νικολάου, ο οποίος σώζει αξιόλογες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This