Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη του οικισμού

Η πίσω όψη του σταυρεπίστεγου ναού της Παναγίας

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναου που χρονολογείται τον 19ο αιώνα

Το εγκαταλειμένο συγκρότημα Ελαιοτριβείου-Αλευρόμυλου ανατολικά του χωριού

Πετρόχτιστα σπίτια στον Ευαγγελισμό

Παλιές οικίες με εμφανείς νεοκλασικές επιρροές

Μυλόπετρα από παλιό Ελαιοτριβείο - Αλευρόμυλο

Μηχανή παλιού ελαιοτριβείου

topikh-koinothta-euagelismoutopikh-koinothta-euagelismou
Ευαγγελισμός

Σε απόσταση 35 χλμ. από το Ηράκλειο και βορειοδυτικά του Καστελλίου, σε χαμηλό λόφο βρίσκεται το χωριό Ευαγγελισμός, η γενέτειρα του Συντάχτη της Χωρογραφίας της Κρήτης Ζαχαρία Πρακτικίδη ή Τσιριγιώτη. Οι κάτοικοί που έφταναν τους 199 το 2011, ασχολούνται με τη γεωργία και ιδιαίτερα με την παραγωγή σταφίδας, ελαιολάδου, κρασιού και δημητριακών.

Μέχρι το 1955 το χωριό έφερε το όνομα Μουχτάροι ή Μουκτάροι, με το οποίο εντοπίζεται στις παλαιότερες αναφορές του οικισμού, οι οποίες χρονολογούνται την περίοδο της Ενετοκρατίας. Στην ευρύτερη πεδινή περιοχή του οικισμού όμως, υπάρχουν ενδείξεις κατοίκησης ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.

Σήμερα Ευαγγελισμός, είναι ένας ο γραφικός οικισμός ο οποίος διατηρεί τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά του στοιχεία, όπου μπορείτε να δείτε όμορφα λιτά πετρόχτιστα σπίτια αλλά και οικίες με εμφανείς νεοκλασικές επιρροές. Στο κέντρο του οικισμού, αξίζει να επισκεφθείτε το σταυρεπίστεγο ναό της Παναγίας, ο οποίος σώζει αποσπασματικά, τοιχογραφίες του 14ου αιώνα και μεταγενέστερο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα. Ακόμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το συγκρότημα Ελαιοτριβείου-Αλευρόμυλου, που θα συναντήσετε ανατολικά του χωριού και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής αρχαιολογίας στην επαρχία Μινώα Πεδιάδας.

Για όσους αγαπάτε τις πεζοπορίες, μπορείτε να εξερευνήσετε τη νότια πλευρά της Πεδιάδας, ακολουθώντας αγροτικούς δρόμους που ξεκινάνε από το χωριό. Η διαδρομές είναι καταπληκτικές, θα συναντήσετε στέρνες μύλους, ενώ η θέα προς την οροσειρά Δίκτη είναι υπέροχη.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This