Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Εφτάζυμο

Το εφτάζυμο είναι ένα είδος ψωμιού που γίνεται χωρίς μαγιά, αλλά με τη βοήθεια του ρεβιθιού. Η κανονική ονομασία είναι «αυτόζυμος άρτος» καθώς η ζύμωση γίνεται μόνη της, χωρίς ξένα βοηθητικά μέσα. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν θα βλέπαμε τις γιαγιάδες μας να ετοιμάζουν τον κουνενό αποβραδίς για να ζυμώσουν την ταχινή το ψωμί τους. Το ‘φτάζυμο.

Λίγο ρεβύθι αλεσμένο μέσα σε ζεστό νερό, λίγο αλεύρι, λίγο πιπέρι και μια ζεστή αγκαλιά για ν’ ανεβεί η πρώτη ύλη. Νωρίς το πρωί, κι ενώ ο φούρνος σιγόκαιγε, ο κουνενός, που είχε πια βγει , ανακατευόταν με αλεύρι και ζεστό νερό. Έτσι φτιάχνανε το προζύμι. Με την ίδια καρτερικότητα τ’ ανιμένανε κι αυτό ν’ ανεβεί για ν’ αρχίσει το ζυμωτό. Αν όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν, ερχόταν η ώρα να παντρευτεί το μαχλέπι με τη μαστίχα και το κίμινο, και τ’ αλάτι με τη ζάχαρη, όλα μέσα στη ζύμη που γεννιόταν. Και πως μπορεί μια ζύμη αγνή να γεννηθεί αν δεν τη ραντίσεις με το λάδι, την προίκα π’ αφήνει στ’ ανθρώπου τα χέρια η γη. Τα δουλεμένα και τραχιά γυναικεία χέρια, παλεύοντας γλυκά με τη ζύμη, έδιναν μορφή και στόλιζαν με λίγο σουσάμι το ψωμί που σε λίγη ώρα θα ‘μπαινε στο φούρνο να ψηθεί. Με το άνοιγμα του φούρνου όλη η γειτονιά πλημμύριζε από την οσμή, τη μυρωδιά που μερεύει την πείνα και συνάμα τη φουντώνει. Κάποιοι σίμωναν για να πάρουν ξεφουρνιά, σαν σε θεία κοινωνία.

Σήμερα, εμείς συνεχίζουμε την κληρονομιά που μας άφησαν οι προγόνοι μας. Διατηρούμε απαράλλαχτες τις συνήθειες, τις συνταγές τους και προσπαθούμε να πετυχαίνουμε τη γεύση τους, τη γεύση των χρόνων εκείνων.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This