Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Ζίντα

Ναός Αγίου Νικολάου

Η παιδική χαρά στην πλατεία

Κρήνη

Υπαίθριος Χώρος Αναψυχής

Ζίντα

Σε απόσταση 2 χλμ. νότια του οικισμού Χουμερίου και σχεδόν 5χλμ. δυτικά του Αρκαλοχωρίου, βρίσκεται η Ζίντα, χτισμένη σε υψόμετρο 490 μ. κοντά στην κορυφογραμμή των λόφων που οριοθετούν τον κάμπο του Χουμερίου. Οι κάτοικοί της, που έφταναν τους 116 το 2011, ασχολούνται σήμερα κυρίως με την αγροτική παραγωγή.

Ο οικισμός, από τα λίγα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι ήταν ήδη κατοικημένος την περίοδο της Ενετοκρατίας, καθώς η αρχαιότερη μνεία του εντοπίζεται σε έγγραφο του 1583, με το όνομα Sinda. Μεταγενέστερες απογραφές, μας πληροφορούν ότι κατά την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας στο χωριό διέμεναν μουσουλμάνοι και χριστιανοί κάτοικοι, ενώ παρατηρήθηκαν και φαινόμενα εξισλαμισμού.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζίντας, το πλήθος διάσπαρτων αρχαιολογικών ευρημάτων επιβεβαιώνει την ανθρώπινη δραστηριότητα ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Το ίδιο συμπέρασμα, ενισχύουν και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν εντοπιστεί σε σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, στην περιφέρεια του χωριού, το οποίο όμως, δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο.

Σήμερα η Ζίντα είναι ένας όμορφος μικρός οικισμός στο κέντρο οποίου δεσπόζει η μονόχωρη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Κατά την περιήγησή σας εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς τα Λασιθιώτικα όρη και την γύρω από το χωριό, κατά πράσινη πεδινή περιοχή.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This