Ζαχαρωτές Μαντινάδες
Με τα πόδια ή τα γαϊδούρια, ξυπόλητοι ή με παπούτσια με πανυγηράδες πήγαιναν στα γύρω χωριά για να πουλήσουν μαντινάδες, σησαμόπιτες και παιχνίδια στα πανηγύρια, 10 ζαχαρωτές μαντινάδες 1 φράγκο τόσο πουλούσαν τις μαντινάδες. Τις μαντινάδες, τις έφτιαχναν οι ίδιοι με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων τους. Ζύμωναν πολλά κιλά ζάχαρη, για αυτό χρειαζόταν και χέρια.
Η συνταγή του ΧΘΕΣ
1 κιλό ζάχαρη άχνη (άλεθαν την κανονική ζάχαρη στο χειρόμυλο και την έκαναν άχνη)
1 κρασοπότηρο ζεστό νερό
1 κουτάλι του γλυκού δραγάντι
Η συνταγή του ΣΗΜΕΡΑ
1 κιλό ζάχαρη άχνη
1 κρασοπότηρο ζεστό νερό
1 κουτάλι του γλυκού σκόνη ζαλατίνη
Εκτέλεση
Αφού ετοίμαζαν την ζύμη την σκέπαζαν με βρεγμένο πανί για να μην ξεραθεί, τύλιγαν τα χαρτάκια (τα χαρτάκια έγραφαν μια μαντινάδα που απευθυνόταν σε συναισθήματα) σε σχήμα κωνικό. Έπλαθαν την ζύμη και έκαναν νέο κορδόνι σε μέγεθος μικρού δακτύλου, το έκοβαν σε μικρά κομμάτια περίπου 3 εκ. και το τύλιγαν στο χαρτάκι. Πάνω σε ένα τραπέζι, έστρωναν ένα πανί, εκεί άπλωναν τις μαντινάδες και τις σκέπαζαν με ένα τούλι (για να μην πάνε έντομα) σε κάθε πόδι του τραπεζιού έβαζαν ένα ποτήρι νερό για να μην πάνε μυρμήγκια και τις άφηναν εκεί για να ξεραθούν τουλάχιστον 10 μέρες . Εκείνη την εποχή η ζαχαρωτή μαντινάδα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο γιατί ήταν θέμα επιβίωσης για αυτούς που τις πουλούσαν αλλά και γιατί ήταν ένα από τα μοναδικά γλυκίσματα που όλοι, μικροί και μεγάλοι περίμεναν να γευτούν, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας για τους νέους και ερωτευμένους.