Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική φωτογραφία οικισμού

Οικισμός

Πολιτιστικό κέντρο Καραβάδου

Χώρος Αναψυχής

Λιμνοδεξαμενή

Η θέα από τον οικισμό

Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου

Παλιά κρήνη, χτισμένη στις αρχές του 20ου αι.

Παλιά κρήνη, χτισμένη στις αρχές του 20ου αι.

Παλιός Καταπότης (υδροφορέας)

topikh-koinothta-karavadoutopikh-koinothta-karavadou
  • Κοντινοί Οικισμοί

Καραβάδος

Στις όχθες του Ποταμού Μπαρίτη, σε υψόμετρο 280 μ. και 14 χλμ. νοτιοανατολικά από το Αρκαλοχώρι, είναι χτισμένος ο οικισμός Καραβάδος, κρυμμένος μέσα στους λόφους, στους οποίους απολήγει η δυτική οροσειρά του οροπεδίου της Εμπάρου. Οι κάτοικοί του, που αριθμούσαν 299 το 2011, ασχολούνται σήμερα κυρίως με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες

Στη γεωγραφική ενότητα των Καραβάδων τα αρχαιολογικά κατάλοιπα επιβεβαιώνουν συνεχή κατοίκηση και ανθρώπινη δραστηριότητα, από την εποχή του χαλκού έως και την Ενετική Περίοδο. Το χωριό ωστόσο, σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, από τους κατοίκους του χωριού Βουλγάρο, οι οποίοι μετοίκησαν εδώ μετά το 1630, όταν αυτό καταστράφηκε, κατά την οθωμανική εισβολή στο νησί. Μάλιστα, εικάζεται ότι από το επώνυμο Καραβάς των πρώτων αυτών οικιστών, προέρχεται το σημερινό όνομα του Καραβάδου.

Σήμερα στο γραφικό οικισμό θα δείτε πετρόχτιστες παραδοσιακές οικίες με καμαρωτές εισόδους, παλιές κρήνες, καθώς και το διατηρητέο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου που οικοδομήθηκε το 1927 και στεγάζει σήμερα το πολιτιστικό κέντρο. Ακόμα μπορείτε να εξερευνήσετε την περιφέρεια του χωριού και να ανακαλύψετε τα μικρά όμορφα ξωκλήσια του 19ου και 20ου αιώνα, χτισμένα γύρω από τον Καραβάδο, όπως επίσης και τους πετρόχτιστους νερόμυλους του 19ου αιώνα, κατά μήκος ενός αγροτικού δρόμου στα ανατολικά του οικισμού.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This