Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική φωτογραφία οικισμού

Ναός Ευαγγελισμού

Ναός του Σωτήρος Χριστού

Ναός Ευαγγελισμού, νότια όψη

Είσοδος ναού του Σωτήρα Χριστού

topikh-koinothta-kasanwntopikh-koinothta-kasanwn
  • Κοντινοί Οικισμοί
Κασσάνοι

Σε απόσταση 8 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και πολύ κοντά στο χωριό Αυλή, βρίσκεται ο οικισμός Κασσάνοι χτισμένος σε ύψωμα με πανοραμική θέα. Οι κάτοικοί του, που έφταναν τους 212 το 2011, ασχολούνται σήμερα με την παραγωγή λαδιού, εσπεριδοειδών και κηπευτικών και δευτερευόντως με την κτηνοτροφία. Μάλιστα το χωριό, είναι ιδιαίτερα φημισμένο, για τα νόστιμα Κασσανιώτικα κρεμμύδια που παράγει.

Το όνομα του οικισμού έχει πιθανόν ιταλική προέλευση και εντοπίζεται πρώτη φορά σε ενετικό χειρόγραφο του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα, το οποίο χρονολογείται το 1380. Από τότε τουλάχιστον, μέχρι και τις μέρες μας το χωριό κατοικείται αδιάκοπα, όπως μας πληροφορούν διατηρημένες απογραφές, με κάποιες ωστόσο, μεταβολές στην πληθυσμιακή του σύσταση. Έτσι, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στους Κασσάνους εγκαταστάθηκαν μουσουλμανικές οικογένειες, οι οποίες έζησαν για χρόνια μαζί με τους χριστιανούς κατοίκους του χωριού. Οι τελευταίοι υπερίσχυσαν αριθμητικά στο τέλος του 19ου αιώνα.

Σήμερα στην περιφέρεια του οικισμού διατηρούνται αρκετές εκκλησίες υστεροβυζαντινής περιόδου με αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο, που μπορείτε να επισκεφθείτε. Σημαντικότερες από αυτές είναι ο ναός του Σωτήρος Χριστού, που βρίσκεται στο κέντρο των Κασσάνων, δίπλα σε παλιά κρήνη, καθώς οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής και της Παναγίας στα περίχωρα του οικισμού.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This