Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Λευκοχώρι

Πανοραμική φωτογραφία οικισμού

Πλατεία με Ηρώο

Στέρνα στη Σαρακίνα

Πανοραμική φωτογραφία οικισμού

Στέρνα στη Σαρακίνα

topikh-koinothta-leykoxwrioutopikh-koinothta-leykoxwriou
Λευκοχώρι

Σε υψόμετρο 400 μέτρων, στην πλαγία ενός λόφου νότια του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται ο αγροτικό οικισμός του Λευκοχωρίου, οι κάτοικοι του οποίου έφταναν τους 155 το 2011.

Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Βουτουφού με άγνωστη ετυμολογική προέλευση , με το οποίο (Vutufu) εντοπίζεται πρώτη φορά σε έγγραφο του 1388 στο Δουκικό Αρχείο του Χάνδακα . Το τοπωνύμιο διατηρήθηκε αναλλοίωτο μέχρι το 1940, όταν πια ο οικισμός μετονομάστηκε σε Λευκοχώρι.

Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, στο χωριό δόθηκαν σκληροί αγώνες για την ελευθερία και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μάλιστα, κατά την τελευταία φάση του κρητικού ζητήματος, στην επανάσταση του 1897, ο οικισμός κάηκε ολοσχερώς από τους Οθωμανούς των Παρτίρων.

Στον όμορφο Λευκοχώρι σήμερα, θα βρείτε στα νοτιοανατολικά του, τα λείψανα του παλιού του οικισμού, ο οποίος αρχικά ήταν χτισμένος πάνω στην κορυφή του λόφου, σε θέση με υπέροχη θέα. Στα σημείο αυτό, στέκουν ακόμα, οι παλιές και μισογκρεμισμένες πια παραδοσιακές οικίες του χωριού.

Στα βορειοανατολικά του, σε μικρή απόσταση από αυτό, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην καταπράσινη περιοχή Σαρακίνα, όπου θα βρείτε την περίφημη κρήνη, γνωστή για τις ιαματικές ιδιότητες του νερού της. Εδώ, θα συναντήσετε επίσης και το υστεροβυζαντινής περιόδου, ξωκλήσι του Αφέντη Χριστού, στο εσωτερικό του οποίου, ο τοιχογραφικός διάκοσμος σώζεται αποσπασματικά.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This