Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Γενική άποψη οικισμού

 

Ναός Αγίας Μαρίνας

 

Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

 

Μικρό εκκλησάκι στο Λιλιανό

 

Κρήνη έξω από το ναό της Αγίας Μαρίνας

 

topikh-koinothta-lilianoutopikh-koinothta-lilianou
Λιλιανό

Ο μικρός αγροτικός οικισμός Λιλιανό, βρίσκεται 3,5χλμ. νότια του Καστελλίου, σχεδόν δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, περιτριγυρισμένος από αμπελώνες και λιόφυτα. Το όνομά του, πιθανόν οφείλει στους πρώτους οικιστές του, οι οποίοι έφεραν το επίθετο Λιλιανός.

Οι πρώτες αναφορές για το χωριό, εντοπίζονται σε ιστορικές πηγές των αρχών της Οθωμανικής κυριαρχίας, οι οποίες οδηγούν μελετητές στην εικασία ότι, το Λιλιανό πιθανόν να ήταν κατοικημένο ήδη από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ωστόσο, η ανθρώπινη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή ξεκινάει πολύ νωρίτερα, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Μάλιστα, ανατολικά του χωριού, στο λόφο Κεφάλα του Λιλιανού, που δεσπόζει στην περιοχή της Πεδιάδας, πιθανολογείται ότι υπήρχε αρχαίο Ιερό Κορυφής Μεσομινωικής περιόδου.

Σήμερα, κάνοντας μια βόλτα στα δρομάκια του μικρού αυτού οικισμού, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ορισμένα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, όμορφα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα οποία διατηρούνται ακόμα ανάμεσα στα πιο σύγχρονα κτίρια του χωριού. Σας προτείνεται ωστόσο, να κάνετε και μια μικρή εξερεύνηση στην περιοχή γύρω από το Λιλιανό, όπου θα συναντήσετε ανεμόμυλους του 20ου αι., καθώς επίσης και τον επιβλητικό, υστεροβυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, βόρεια του οικισμού.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This