Λουκουμάκια
Υλικά για ζύμη:
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι σταχτόνερο (αλουσιά)
1 ποτήρι πορτοκάλι στημένο
1 κούπα ζάχαρη
1 baking powder
2 ή 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
Αλεύρι
Υλικά για σιρόπι:
500 ml μέλι
2/3 της κούπας χλιαρό νερό
Σουσάμι
Κανέλα
Ηλιέλαιο και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το σταχτόνερο κατά προτίμηση χλιαρό. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το baking powder και ζυμώνουμε, ώστε η ζύμη να μην είναι πολύ σκληρή. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη περίπου 30′ να ξεκουραστεί. Έπειτα, την κόβουμε σε κομματάκια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι, το κάνουμε σχοινάκι και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε κυβάκια. Έτσι κάνουμε σε όλα, μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι μας. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το λάδι, μέχρι περίπου να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα λουκούμια να τηγανιστούν. Κατόπιν, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ζεσταίνοντας το μέλι με το νερό. Τέλος, αφού τοποθετήσουμε τα λουκούμια σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.