Σύνδεση/Εγγραφή
elen
ekklhsies-monasthria-kastelliou-elekklhsies-monasthria-kastelliou-el

Ναός Παναγίας και Αγίου Ιωάννη στη Μαθιά

Στη βόρειο τμήμα της Μαθιάς, κοντά στο κοιμητήριο του οικισμού, βρίσκεται δίχωρος καμαροσκέπαστος ναός αφιερωμένος στην Παναγία και στον Άγιο Ιωάννη. Ο σημερινός αρχιτεκτονικός του τύπος, έχει προκείψει με την προσθήκη 2ου κλίτους σε αρχική μονόχωρη εκκλησία.

Το νότιο κλίτος, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί τον αρχικό πυρήνα του ναού. Στο εσωτερικό του, διατηρεί πλούσιο εικονογραφικό διάκοσμο, ο οποίος χρονολογείται το 14ο αιώνα. Το εικονογραφικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει σκηνές από το Χριστολογικό και το Μαριολογικό κύκλο, καθώς και μεμονωμένους αγίους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει στο δυτικό τοίχο, κάτω από τη μεγάλη σκηνή της Κοίμησης της Θεοτόκου, η συνοπτική απόδοση της Δευτέρας Παρουσίας με την απεικόνιση των κολασμένων.

Το βόρειο κλίτος του ναού, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, δεν φέρει τοιχογραφίες και αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, του 19ου αιώνα. Κατά τη οικοδομική αυτή επέμβαση, διανοίχτηκε άνοιγμα επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κλίτη, το οποίο κατέστρεψε τοιχογραφίες του βόρειου τοίχου της αρχικής μονόχωρης εκκλησίας.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This