Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική Φωτογραφία Οικισμού

Κρήνη στην Κεντρική Πλατεία

Ναός Αγίου Παντελεήμονα

Αρχαιολογικός Χώρος Νιπιδιτού

Ο Μύλος του Γαζέπη

Ναός Αγίων Θεοδώρων

Σπήλαιο Νιπιδιτού

Ναός Αγίου Παντελεήμονα, πίσω όψη

topikh-koinothta-nipiditoutopikh-koinothta-nipiditou
  • Κοντινοί Οικισμοί

Νιπιδιτός

Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του λόφου Κοπροκεφάλα σε υψόμετρο 367 μ. και απέχει 7 χλμ. περίπου δυτικά του Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για ένα αγροτοκτηνοτροφικό μεγάλο χωριό, με 306 κατοίκους το 2011, ο οποίος παράγει κυρίως λάδι, αμπελοκομικά προϊόντα και δημητριακά.

Το όνομα του οικισμού, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τεκμηριωμένη άποψη, σημαίνει άνυδρος, ξερός, τόπος χωρίς πηγές και συντίθεται από το στερητικό μόριο -νη και τη λέξη πηδή, δηλαδή πηγή. Οι απαρχές της κατοίκησής του ανάγονται στην υστερομινωική περίοδο, όπως μαρτυρεί το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό που έχει βρεθεί κατά καιρούς στην περιφέρειά του. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει εντοπιστεί καμία αναφορά σε πινακίδες ή σε κείμενα συνθηκών που να ταυτίζουν τον αρχαίο οικισμό. Πιθανολογείται λοιπόν, ότι ίσως ο Νιπιδιτός είχε διαφορετική ονομασία κατά την αρχαιότητα, καθώς επίσης εικάζεται, ότι ίσως αποτελούσε κώμη της Αρχαίας Αρκαδίας.

Ωστόσο, οι παλαιότερες, σωζόμενες αναφορές για το χωριό, χρονολογούνται μόλις στην εποχή της Ενετοκρατίας στα μέσα του 16ου αιώνα (1577- Fr. Barozzi). Από τότε μέχρι σήμερα ο οικισμός κατοικείται αδιάκοπα, όπως επιβεβαιώνεται από την παρουσία του σε όλες τις μεταγενέστερες βενετσιάνικες και οθωμανικές απογραφές και φυσικά στις σύγχρονες.

Στο Νιπιδιτό σήμερα, αξίζει να επισκεφθείτε τον ιερό ναό των Αγ. Παντελεήμονα και Αγ. Ισιδώρου, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Πρόκειται για ένα νεότερο μνημείο του 20ου αιώνα, κτισμένο πριν το 1950. Δίπλα στην εκκλησία, στο όμορφο, πευκόφυτο παρκάκι, μπορείτε οργανώσετε υπαίθριο γεύμα στους διαθέσιμους τραπεζόπαγκους. Επίσης, στις νότιες παρυφές του οικισμού, σε τοποθεσία με υπέροχη θέα, θα βρείτε τη λεγόμενη κάτω πλατεία του χωριού, στα δυτικά της οποίας, το μεγάλο, περικαλλή ναό των Αγίων Θεοδώρων, με τον ωραία διαμορφωμένο προαύλιο χώρο.

Στην όμορφη φύση που περιβάλλει το χωριό ακόμα, προσφέρονται θαυμάσιες ευκαιρίες για εξερευνήσεις και εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Ανατολικά του Νιπιδιτού, θα βρείτε ένα ιδανικό για πεζοπορία μονοπάτι, το οποίο οδηγεί μέσω του λόφου Κοπροκεφάλα στο κοντινό Γεράκι. Στο ίδιο λόφο, υπάρχουν επίσης τρία ιστορικά σπήλαια, λίγο πάνω από τον οικισμό, τα οποία το 1943 αποτέλεσαν κατάλυμα για τους Βρετανούς και Έλληνες σαμποτέρ, κατά τις επιχειρήσεις τους στο αεροδρόμιο του Καστελλίου.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This