Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική Φωτογραφία Οικισμού

Ναός Αγίου Φανουρίου

Δρόμος στο Πανόραμα

Πετρώδες Τοπίο

topikh-koinothta-panoramatostopikh-koinothta-panoramatos
  • Κοντινοί Οικισμοί
Πανόραμα

Περίπου 11 χλμ. δυτικά του Αρκαλοχωρίου, στη νότια πλαγιά της Γουρνιανής Κεφάλας και σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο που φτάνει τα 540 μ., είναι χτισμένο το χωριό Πανόραμα, με 180 κατοίκους το 2011.

Στις παλαιότερες απογραφές ενετικής και οθωμανικής περιόδου ο οικισμός εμφανίζεται κυρίως με την ονομασία Γουρνιά, καθώς και με άλλες παραλλαγές του ίδιου ονόματος. Το χωριό μετονομάστηκε Πανόραμα μόλις το 1951, χάρις στην πραγματικά υπέροχη θέα που παρέχει η θέση του.

Οι πρώτες αναφορές του χωριού εντοπίζονται στη βενετική περίοδο, κατά την οποία υποστηρίζεται ότι αποτελούσε φέουδο είτε της βενετσιάνικης οικογένειας του «Basadona» είτε της βενετοκρητικής γενιάς των «Abramo». Το ανάγλυφο οικογενειακό οικόσημο των φεουδαρχών διατηρείται σήμερα στο μονόχωρο ναό του Αγίου Γεωργιού που θα συναντήσετε στο βόρειο τμήμα του οικισμού.

Αργότερα, την περίοδο της Τουρκοκρατίας το μουσουλμανικό στοιχείο στο χωριό επιβεβαιώνεται ήδη από τις απογραφές του 17ου αιώνα, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα φαίνεται ότι το χριστιανικό στοιχείο εξαλείφεται εντελώς. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, στις αρχές του επόμενου αιώνα, εγκαταστάθηκαν εδώ μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι επιδόθηκαν κυρίως στην αμπελοκαλλιέργεια. Μάλιστα, τα αμπελοκομικά προϊόντα αποτέλεσαν την βασική παραγωγή του οικισμού, για αρκετές δεκαετίες.

Στο Πανόραμα σήμερα υπάρχει η όμορφη, καμαροσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, στις νοτιοδυτικές παρυφές του χωριού, από τον αύλειο χώρο της οποίας θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη μαγευτική θέα στους απέναντι λόφους

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This