Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική Φωτογραφία Οικισμού

ο Μιχαήλ Αρχάγγελος δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού

Μικρός Κοιμητηριακός Ναός

Ερείπια του 1ου διδακτηρίου 1

Ερείπια 1ου διδακτηρίου 2

Ερείπια 1ου διδακτηρίου 3

Ερείπια 1ου διδακτηρίου 4

Ερείπια 1ου διδακτηρίου

Σχολείο Πατσιδέρου

Πατσίδερος

Ο Πατσίδερος λοιπόν βρίσκεται σε απόσταση 29 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου και σε υψόμετρο 480 μέτρων, χτισμένος αμφιθεατρικά στην ανατολική ριζοβουνιά του λόφου, σε τοποθεσία με μοναδική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος. Οι κάτοικοί του έφταναν τους 247 το 2011, ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή ελαιολάδου και αμπελουργικών προϊόντων, αλλά και με την κτηνοτροφία

Ο οικισμός κατοικείται αιώνες τώρα αδιάκοπα, τουλάχιστον από την περίοδο της ύστερης ενετοκρατίας, από την οποία σώζεται και η παλαιότερη αναφορά του, σε έγγραφο του 16ου αιώνα. Αν και δεν είναι γνωστή η προέλευση του ονόματος του χωριού, προφορικές παραδόσεις το συσχετίζουν με την εγκατάσταση του Άρχοντα «Πατσίς», ό οποίος ήρθε στο νησί μαζί με άλλους άρχοντες το 10ο αι., κατά την ανακατάληψη της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Ο Πατσίδερος έπαιξε σημαντικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες του νησιού, καθώς υπήρξε ένδοξο καπετανοχώρι, με τους ονομαστούς οπλαρχηγούς και τους χαΐνηδές του . Νότια του οικισμού υψώνεται η τιμημένη κορυφή Κορακιά, η οποία αποτέλεσε λημέρι ανταρτών κατά τη γερμανική κατοχή.

Στο σύγχρονο οικισμό του Πατσίδερου υπάρχουν σήμερα αρκετοί ναοί, από τους οποίους ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο βυζαντινός ναός της Παναγίας στα ανατολικά του χωριού. Στον αύλειο χώρο του, διατηρούνται ακόμη τα ερείπια ιστορικού δημοτικού σχολείου, που λειτούργησε στην ύστερη οθωμανική περίοδο.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This