Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική Φωτογραφία Οικισμού

Ερείπιο στην Πολυθέα

Γειτονιά στην Πολυθέα

Ναός Παναγίας

Πολυθέα

Σε απόσταση μόλις 0,5 χλμ. βορειοανατολικά του Καστελλίου σε υψόμετρο 335 μ. βρίσκεται οικισμός Πολυθέα με 357 κατοίκους το 2011, οι οποίοι ασχολούνται σήμερα με τη γεωργία και κυρίως την παραγωγή λαδιού.

Αρχικά ο οικισμός έφερε το όνομα, Πηγαϊδούρι, υποκοριστικό της λέξης πηγάδι, το οποίο απαντά στις παλαιότερες αναφορές του χωριού, ενώ μετονομάστηκε σε Πολυθέα μόλις το 1940 για λόγους ευφωνίας. Στην ανατολική Κρήτη, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αποκαλούν μέχρι σήμερα το χωριό με το αρχικό του όνομα. Αν και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κατοικήθηκε πρώτη φορά ο οικισμός, ιστορικές πηγές τον αναφέρουν ήδη κατά την πρώτη περίοδο της Ενετοκρατίας, πράγμα που οδηγεί ορισμένους στην εικασία ότι, η ίδρυσή του ανάγεται στην β΄ βυζαντινή περίοδο.

Σήμερα η Πολυθέα είναι αρκετά γνωστή για τα όμορφα μικρά καφενεδάκια που διαθέτει, όπου μπορείτε να απολαύσετε τους παραδοσιακούς μεζέδες με τη ρακί ή το ούζο σας. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να διανυκτερεύσετε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού. Ακόμα, αν αγαπάτε τα Κρητικά γλέντια ελάτε στην πλατεία της Πολυθέας στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου πραγματοποιείται πανηγύρι, προς τιμήν της πολιούχου εκκλησίας του χωριού.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This