Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική Φωτογραφία Οικισμού

Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

Σπίτια στο Σκλαβεροχώρι

Πηγάδι με βρύση

Νταμάρι

Αμερικάνικος Ανεμόμυλος

topikh-koinothta-arxageloutopikh-koinothta-arxagelou
  • Κοντινοί Οικισμοί
Σκλαβεροχώρι

Νοτιοδυτικά του Καστελλίου και σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από αυτό, βρίσκεται ο μικρός οικισμός του Σκλαβεροχωρίου. Οι λιγοστοί του κάτοικοι, που το 2011 ήταν μόλις 77, ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και κυρίως με την παραγωγή λαδιού και αμπελουργικών προϊόντων.

Τα αρχαιότερα χειρόγραφα στα οποία απαντά το όνομα του οικισμού αυτού, χρονολογούνται στις αρχές της ενετικής περιόδου και είναι πιθανότερο κατά το Σπανάκη, αυτό να προέρχεται ετυμολογικά από την κρητική λέξη σκλαβέρι, δηλαδή κουδούνι που κρεμιέται στο λαιμό ζώου. Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το Σκλαβεροχώρι συνοικίστηκε από σκλάβους (σλάβους) στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά, το 961 μ.Χ., από τους οποίους προέκυψε και το τοπωνύμιο. Αν και δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το πότε ιδρύθηκε ο οικισμός, επιβεβαιώνεται ότι ήταν κατοικημένος στις αρχές του 13ου αιώνα, από χειρόγραφο του 1279.

Κατά την επίσκεψή σας στο Σκλαβεροχώρι, μπορείτε να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια του χωριού με τα όμορφα παλιά σπίτια και τις νοικοκυρεμένες αυλές τους, ενώ παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη φυσική ομορφιά που περιβάλλει τον οικισμό. Επίσης, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου που είναι χτισμένη στο δυτικό όριο του χωριού. Ο ναός αυτός συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημεία της Κωνσταντινουπολίτικης παράδοσης του 15ου αιώνα, χάρις στην υψηλή ποιότητα των τοιχογραφιών του.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This