Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Οικισμός Τουρλωτής

Ερειπωμένο Κτίριο

Σπίτια στην Τουρλωτή

Ναός Ευαγγελιστρίας

Η Είσοδος του Ναού Ευαγγελιστρίας

Παιδική Χαρά

topikh-koinothta-partirwntopikh-koinothta-partirwn
Τουρλωτή

Το μικρό χωριουδάκι της Τουρλωτής, με τους 37 μόλις κατοίκους το 2011, είναι χτισμένο πάνω σε χαμηλό λόφο, σε υψόμετρο 320 μ. περίπου και βρίσκεται γύρω στα 11 χλμ. νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου.

Το χωριό εμφανίζεται πρώτη φορά στις ιστορικές πηγές σε ενετικό συμβόλαιο του 1577, όπου αναφέρεται με το όνομα Τρουλωτή (Truloti). Ωστόσο, λίγες δεκαετίες αργότερα, όπως μαρτυρεί διατηρημένο έγγραφο του 1630, ο οικισμός είχε ήδη αποκτήσει τη σημερινή του ονομασία. Με αυτήν, απαντά και σε μεταγενέστερες γραπτές πηγές, περιόδου οθωμανοκρατίας, κατά την οποία φαίνεται ότι το χωριό είχε μικτό πληθυσμό χριστιανών και μουσουλμάνων.

Στη μικρή Τουρλωτή σήμερα, έχει διαμορφωθεί δυτικά του οικισμού μια όμορφη, μικρή πλατεία με κρήνη, σε τοποθεσία χαμηλότερη από το επίπεδο του δρόμου. Στο χώρο υπάρχουν δεντροφυτεμένα παρτέρια και χτιστά περιμετρικά πεζούλια, όπου μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς τη γύρω πεδινή περιοχή και τους απέναντι λόφους.

Παρά τους λιγοστούς κατοίκους του, το χωριό σήμερα είναι ιδιαίτερα ζωντανό, στο οποίο μάλιστα, τα καλοκαίρια συρρέει αρκετός κόσμος για να παρευρεθεί στις μουσικές βραδιές και στα γλέντια που διοργανώνει ο πολιτιστικός του σύλλογος. Οι εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα, δίπλα από την εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, στη μεγάλη αυλή του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία του ομώνυμου συλλόγου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρλωτής. Πρόκειται για έναν υπέροχο μεγάλο αίθριο χώρο, περιτριγυρισμένο από πεύκα, με φανταστική θέα.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This