Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Το κρασί, η ρακί και η σταφίδα

Οι αμπελώνες της Μινώα Πεδιάδας αποτελούν τον πιο όμορφο κήπο της περιοχής και ίσως το πιο πλούσιο καθώς δίνουν στους κατοίκους της πεδιάδας και σε όλο τον κόσμο εκτός από τα βρώσιμα σταφύλια, το ξακουστό κρητικό κρασί, την περίφημη ρακή ή τσικουδιά και τις γλύκες σταφίδες.

Τα αμπέλια στην πεδιάδα μετα από ένα χρόνο περιποίησης και υπομονής είναι σχεδόν έτοιμα να προσφέρουν τον καρπό τους στα μέσα Αυγούστου. Ο τρύγος πραγματοποιείτε ανάλογα με την ποικιλία και το υψόμετρο της περιοχής από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου μέχρι και τις αρχές του Οκτώβρη. Από νωρίς φίλοι και συγγενείς τρυγούν και κουβαλούν τα σταφύλια. Έπειτα τα σταφύλια πιέζονται στο πατητήρι είτε μηχανοκίνητα, είτε πολλές φορές ακόμη και με τα πόδια και παράγεται ο γλυκός «μούστος». Όταν τελειώσει από το πατητήρι, ο μούστος μπαίνει στα βαρέλια ή παραμένει στο πατητήρι για κάποιες ώρες για να πάρει χρώμα και τανίνες.

Το κρασί πλέον είναι θέμα χρόνου, προσοχής και αγάπης για να πάρει την ξεχωριστή του γεύση και να γεμίσει με αρώματα. Οι γνωστότερες Κρητικές ποικιλίες είναι: λιάτικο, βηλάνα, κατσιφάλι, μανδηλαριά, ρωμέϊκο, δαφνί, ροζακί και πλυτό, ενώ πλέον στους αμπελώνες καλλιεργούνται και διεθνείς ποικιλίες, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον κρητικά κρασιά με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Η ρακή έχει ως πρώτη ύλη της τα στέμφυλα ή στράφυλα, δηλαδή τη μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού για την παραγωγή του κρασιού. Η ρακή είναι ποτό μονής απόσταξης, σε αντίθεση με το ούζο και το τσίπουρο. Στα ρακοκάζανα κάθε Νοέμβριο, η απόσταξη της ρακής γίνεται η αφορμή για γλέντι, χορό και μαντινάδες!

Στην Κρήτη η σταφίδα είναι μια από τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες. Η σταφίδα θεωρείται μια από τις πλέον θρεπτικές φυτικές τροφές με ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά. Χρησιμοποιούνται ως συστατικό για πολλά φαγητά και εξαιρετικά γλυκά, ενώ από μόνες τους αποτελούν ένα ωραίο σνακ. Η παρασκευή σταφίδας δείχνει την ευρηματικότητα του ανθρώπου να διατηρήσει σε σχεδόν αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή ένα προϊόν που η φύση το χαρίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This