Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Φράγμα «Αμουργελλών»

Σε υψόμετρο 300μ., 30χλμ. νότια της πόλη του Ηρακλείου και 1χλμ. νότια του χωριού Αμουργέλλες, βρίσκεται το ομώνυμο φράγμα, ένα από τα μεγάλα της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, έκτασης 150 στρεμμάτων. Συγκεντρώνει τα νερά του χειμάρρου Αμουργελλών, καθώς και τριών ρεμάτων εποχιακής ροής, με αποτέλεσμα το χειμώνα να υπερχειλίζει, ενώ η στάθμη του νερού να πέφτει το καλοκαίρι.

Η υλοποίηση του τεχνικού αυτού έργου, πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Π. Κ (Μ.Φ.Ι.Κ.) με τη συνεργασία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και των Δήμων Ιεράπετρας, Θραψανού, Ρούβα και Αρκαλοχωρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE 00 ENV/GR/000685 «Μεσογειακοί Υγρότοποι και Ταμιευτήρες», την περίοδο 2001-2005

Σήμερα, το φράγμα έχει συμβάλλει στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο και πόλο έλξης οικοτουριστών. Αν και έχει κατασκευαστεί πρόσφατα, παρουσιάζει πλούσια πανίδα, καθώς έχει προσελκύει αρκετά είδη μεταναστευτικών αλλά και διαχειμάζοντων πτηνών, όπως επίσης και πολλά υδρόβια είδη. Ακόμα, στον ευρύτερο χώρο του, έχουν διαμορφωθεί υποδομές ήπιας αναψυχής με σηματοδοτημένες περιβαλλοντικές διαδρομές για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τον υγρότοπο και θέσεις με θέα για ανάπαυση. Γύρω από τη λίμνη, οι τοποθετημένες ενημερωτικές πινακίδες, προωθούν την ευαισθητοποίηση των περιηγητών και την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This