Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Λαογραφικό Μουσείο Ινίου

Στεγάζεται σε παραδοσιακή οικία στο κέντρο του οικισμού του Ινίου, όπου λειτουργεί το μουσείο από το 2010. Αποτελεί δωρεά του ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των γονιών του, Ιωάννη και Αριστέας Λιοντάκη. Η ίδρυσή του, προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και του Δήμου Αρκαλοχωρίου.

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου εκτείνονται σε δύο αίθουσες και περιλαμβάνουν κυρίως αντικείμενα της καθημερινής ζωής και της λαϊκής τέχνης. Στο ισόγειο, εκτίθενται οικιακά σκεύη, γεωργικά και υφαντικά εργαλεία, καθώς και ένας αργαλειός πλήρως λειτουργικός. Επίσης, παρουσιάζονται υφαντά και τοπικές ενδυμασίες. Στη δεύτερη αίθουσα που καταλαμβάνει τον οντά, έχει στηθεί η κρεβατοκάμαρα του αγροτικού σπιτιού, με το παραδοσιακό κρεβάτι, την κασέλα, τα στρωσίδια και την παιδική κούνια.

Στόχος του μουσείου είναι να συνεχίσει να συγκεντρώνει και να διαφυλάττει τα υλικά κατάλοιπα του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής. Παράλληλα, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που εμπνέονται από τη λαογραφία, δεν περιορίζεται στην απλή προβολή της παράδοσης, αλλά προχωράει στην ανάδειξη της διαχρονικότητας της, αλλά και της δυνατότητάς της να εξελίσσεται στο χρόνο.

Τουριστικός Οδηγός



Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This