Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη του οικισμού

Ερειπωμένες πέτρινες οικίες

Το παλιό σχολείο του οικισμού

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου

Μικρό εκκλησάκι στην Αρμάχα

topikh-koinothta-gerakioutopikh-koinothta-gerakiou
  • Κοντινοί Οικισμοί
Αρμάχα

Στις δυτικές υπώρειες του όρους Αφέντη, σε υψόμετρο 490 μ. και 11 χλμ. νότια του Καστελλίου, βρίσκεται ο μικρός αγροτικός οικισμός Αρμάχα. Οι λιγοστοί του κάτοικοι, που το 2011 αριθμούσαν μόλις τους 68, ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

Το τοπωνύμιο Αρμάχα ενδέχεται να είναι ανδρωνυμικό και πιθανόν οφείλεται στο Michael Armacha, για τον οποίον εντοπίζεται αναφορά στο αρχείο του 1369, του Δούκα της Κρήτης,. Ωστόσο, πρώτη γνωστή μνεία για τον οικισμό με το όνομα Armagha, εντοπίζεται δύο αιώνες αργότερα σε έγγραφο του Fr. Farozzi, το οποίο χρονολογείται το 1577. Την εποχή της Τουρκοκρατίας που ακολούθησε, η Αρμάχα ανέδειξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής ιστορίας, τον προοδευτικό μητροπολίτη Τιρνόβου Βουλγαρίας Ιλαρίων Καμπανάρη, Σιναϊτη (1765 – 1838). Ο λόγιος αυτός ιερέας με ευρεία αντίληψη, ήθελε να μεταφράσει το ευαγγέλιο στην καθομιλουμένη. Ο τάφος του υπάρχει ακόμα στο χωριό.

Σήμερα η Αρμάχα είναι ένας οικισμός, όπου η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει υποχωρήσει σημαντικά για χάρη των σύγχρονων κτιρίων. Ωστόσο, αν περιπλανηθείτε στο χωριό είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσετε παλιά πέτρινα κτίσματα, που στέκουν ακόμα σε πείσμα των καιρών. Επίσης, αν σας αρέσουν οι περίπατοι στη φύση, νοτιοδυτικά του χωριού θα βρείτε μονοπάτια που οδηγούν, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στο άγριο τοπίο του λόφου, στην κορυφή του Μικρού Αφέντη σε υψόμετρο 1578 μέτρων. Από ‘κει ψηλά, θα θαυμάσετε ανεμπόδιστοι την υπέροχη θέα στην πεδιάδα του Καστελλίου.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This